“Arī uz mežu ar sertifikātu?!” Mednieki nesaprašanā par jaunajām prasībām individuālajām medībām

tautaruna.lv 17.oktobris 2021, 14:09
 
Pixabay
Valsts meža dienesta skaidrojums, ka tagad, dodoties individuālās medībās, ir jāņem līdzi sertifikāts un personu apliecinošs dokuments, radījis neizpratni un sašutumu mednieku kolektīvos.

Medības ir pielīdzināmas saimnieciskajai darbībai. Saimnieciskā darbība var notikt tikai kovid drošā vidē. Sakarā ar to arī individuālās medībās drīkst piedalīties, ja mednieks var uzrādīt Covid-19 sertifikātu,” šādu informāciju saņēmuši mednieku kolektīvi.

Mednieki ir nesaprašanā, kāpēc šāda prasība tiek attiecināta arī uz individuālajām medībām, kurās mednieks dodas viens pats.

“ Kā tad tagad individuālās medībās ir jāpārliecinās par sertifikāta esamību? Tagad visi pirms katrām individuālajām medībām brauc uz mežniecību atrādīt QR kodu, vai kāds sēž mežmalā un pārbauda?,” nesaprašanā mikroblogošanas vietnē "Twitter" taujā Druvis Kleins.

Individuālās medības, saskaņā ar prasībām, ir jāpiesaka kolektīva vadītājam, kuram savukārt jāpārliecinās tagad arī par sertifikātu. Taču tas vienalga neizskaidro, kāpēc individuālajām medībām būtu vajadzīgs sertifikāts. Tad jau tas būtu vajadzīgs arī dodoties sēņot, lasīt ogas vai ozolzīles, ja tās ir plānots pārdot.

Zemkopības ministrija (ZM) norāda - medības ir neatliekams saimniecisks pakalpojums. Šajā kontekstā saimniecisks pakalpojums ir medību process no tā uzsākšanas, un beidzas pēc medījuma pirmapstrādes. Dzinējmedību gadījumā medību pārskatā norāda medību sākuma laiku, kad tiek uzsāktas medības, un medību beigu laiku, ko nosaka medību vadītājs. Aktivitātes, ko veic mednieki pirms medību procesa uzsākšanas un pēc tā beigām, pakļaujas vispārējam normatīvam regulējumam Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai (privāts pasākums). ZM un Valsts meža dienests (VMD) aicina medniekus atbildīgi ievērot normatīvajos aktos ietvertos individuālās aizsardzības un biodrošības nosacījumus visās dzīves jomās un situācijās, vienlaikus nepārtraucot aktivitāti medību jomā.

Medības notiek brīvā dabā medību platībās, kurās ir iespējams ievērot individuālos biodrošības pasākumus - distancēšanos, higiēnas un dezinfekcijas līdzekļu lietošanu un citus. Zinot medību norises procesu un faktiskos apstākļus, medību vadītāju kompetenci un medību lomu ekonomikā, nav šaubu, ka infekcijas riski dzinējmedībās ir relatīvi nebūtiski, salīdzinot ar zaudējumiem to ierobežošanas gadījumā.

Ekrānuzņēmums no Twitter

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:21

Jaunākās diskusijas