Klaipēdas ārsti izbrīnīti par atradumu pacienta vēderā

tautaruna.lv 14.oktobris 2021, 17:00
 
Kaspars Krafts / F64
Skrūves, uzgriežņi, naglas, dažas pat 11 centimetrus garas. Šādu atradumu, kas svēra vairāk nekā kilogramu, pacienta vēderā atrada Klaipēdas universitātes slimnīcas ārsti.

Šīs slimnīcas endokrīnās ķirurģijas nodaļas ķirurgs Šarūnas Dailidenas neslēpa, ka svešķermeņi pacientu kuņģa - zarnu traktā nav retums, taču šis gadījums pārsteidza ar to pārpilnību.

Pusmūža pacientu ar sāpēm vēderā slimnīcā nogādāja ātrā palīdzība. Sazinoties ar ārstiem, viņš bija pie samaņas. Vīrietis mediķiem neteica, ka kādu laiku būtu savainojies, norijis naglas, skuvekļa asmeņus vai citus priekšmetus. Šis negaidītais fakts kļuva skaidrs, kad rentgena attēlā tika atrasti svešķermeņi.

lrytas.lt / Ekrānuzņēmums

Kad ķirurgam vaicāts, vai bijušas aizdomas par svešķermeņiem pacienta kuņģī, Dailidens atbildēja: "Kad cilvēks sūdzas par akūtām sāpēm vēderā, vēdera ķirurgi veic daudz testu, vispirms veic asins analīzi, rentgenu, ultraskaņu, runā ar pacientu par to, par ko viņš sūdzas, kādas slimības viņam ir bijušas agrāk. Tas palīdz noteikt iepriekšēju diagnozi. Rentgena izmeklējums parādīja, ka pacienta kuņģī ir daudz svešķermeņu. Viņš nesniedza nekādus paskaidrojumus tik dīvainai uzvedībai."

Tā kā nav iespējams endoskopiski iznemt tik lielu daudzumu svešķermeņu, ķirurgi tos steidzami izņema ķirurģiski. Ar rentgena kontroli trīs stundu laikā izdevās izņemt visus, pat vismazākos svešķermeņus pacienta kuņģī. Lai gan katra ķirurģiska ārstēšana var izraisīt komplikācijas, tehniski tas neesot smags darbs. Ķirurgu satrauca tas, ka bija jāizņem tik daudz dažāda lieluma svešķermeņu, kuru izmēri bija no 11 centimetriem līdz tikai dažiem milimetriem. Vēl viena problēma bija tā, ka kuņģis vairākās vietās bija caurdurts ar asām naglām, kas izraisīja akūtas sāpes. Pēc veiksmīgas operācijas pacienta stāvoklis ir stabils, un viņam tiek sniegta psiholoģiskā un psihiatriskā palīdzība.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 6:27

Jaunākās diskusijas