VIDEO: Pa iecienītu pastaigu vietu Ziepniekkalnā ložņā odze

tautaruna.lv 9.septembris 2021, 18:00
 
Pixabay
Ziepniekkalna mežā, kas ir iecienīta pastaigu vieta gan ģimenēm, gan arī suņu īpašniekiem, redzēta odze. Cilvēki, kas to pamanīja, ziepniekkalniešiem lūdz būt uzmanīgiem un, pastaigājoties pa mežu, skatīties, kur viņi liek kājas.

Tas, ka Ziepniekkalna un Baložu mežā dzīvojot odzes, neesot nekas neparasts, raksta Ziepniekkalna iedzīvotāji pie “Facebook” ieraksta, kurā nofilmēta odze, laiski lienot pāri smilšainam ceļam mežā. Odzes šajā mežā iepriekš esot redzējuši arī citi.

Dažs joko, lai neaiztiekot, tā esot viņa bijusī, kas ir devusies pastaigā.

No odzes tiešām ir jāuzmanās, jo tā ir indīga. Taču jārēķinās, ka tās sastopamas visā Latvijā un pat lielpilsētā, ja tai ir piemēroti dzīves apstākļi. Arsts.lv vēsta, ka odzes ir kurlas. Tomēr tās ļoti labi jūt dažādas vibrācijas un draudu gadījumā cenšas paslēpties. Ja odzei nav izdevies paslēpties, tā sastingst cerībā, ka netiks pamanīta. Cilvēks odzei nav interesants, jo neietilpst pārtikas ķēdē. Odze nekad pirmā neuzbrūk cilvēkam. Kož tikai tad, kad tiek tīši provocēta, piemēram, biedēta, tramdīta, aizskarta ar zābaku, ar koku vai kad viņai snaudošai netīši uzmin, uzsēžas vai pieskaras ar roku. Visneiecietīgākās pret aizskaršanu čūskas ir pārošanās periodā un ādas virskārtas maiņas laikā.

Mediķu pieredze rāda, ka ik vasaru pēc odzes koduma palīdzība ir bijusi nepieciešama apmēram 60 cilvēkiem.

Kā rīkoties, ja iekodusi odze

Vispirms gan jādara viss, lai ar odzi nesastaptos, - var skriet, lēkt, sist kājas pie zemes utt. Ja dodamies pļavā vai mežā ogās, sēnēs, galvenais ir stingrs apģērbs, zābaki virs potītēm, cimdi.

Ja odze tomēr iekodusi, jāsaglabā miers. Jācenšas sakosto ķermeņa daļu turēt mierā, piemēram, roku iekārt lakatiņā, lieki nekustināt sakosto kāju utt. Koduma vietu nedrīkst spiest, sūkt, griezt vai veikt citas darbības, jo tās veicina indes izplatību un infekcijas pievienošanos. Lokāli drīkst uzlikt vēsumu, bet nedrīkst likt žņaugu. Pēc iespējas ātrāk jāvēršas pēc medicīniskās palīdzības. Ikviens cietušais medicīnas iestādē būtu jānovēro 8-12 stundas, brīdina ārsts.lv

Medicīnas iestādē tiks lemts par tālāko terapiju. Notikuma vietā nav izmantojami specifiski antidoti. Īpaši uzmanīgiem jābūt cilvēkiem ar izteiktu anafilaksi jeb šoka reakciju anamnēzē.

Nacionālā veselība dienesta padomi:

  • Jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot 113, jo cietušajam palīdzība jāsaņem pēc iespējas drīzāk.
  • Cietušais jānogulda, jāpalīdz viņam nomierināties.
  • Jācenšas nekustināt un neberzēt sakosto ķermeņa daļu, lai inde tik strauji neizplatītos. Tas ir būtiski, jo kustības paātrina asinsriti, līdz ar to arī indes izplatīšanos.
  • Neļaut atdzist cietušajam/ pasargā to no apkārtējās vides
  • Ja iespējams, jādod pastiprināti dzert, lai nodrošinātu organismam šķidrumu.
  • Uz koduma vietas var uzlikt kaut ko aukstu, lai mazinātu niezi un sašaurinātos asinsvadi. Nekādā gadījumā nedrīkst likt žņaugu vai pārsējus, sūkt indi ar muti, griezt vai piededzināt koduma vietu.
  • Nedrīkst dot nekādus medikamentus, jo nav zināms, kā zāles reaģēs ar čūskas indi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:38

Jaunākās diskusijas