FOTO: Latvijas iedzīvotājs parāda gigantisku vaboli

tautaruna.lv 23.jūlijs 2021, 12:09
 
Twitter/Mareks Gruškevics
Kāds mikroblogošanas vietnes Twitter lietotājs dalījies ar savu atradumu - viņš uz mājas lieveņa ieraudzījis gluži vai gigantisku vaboli.

Twitter lietotājs raksta, ka vabole bijusi apmēram 7 centimetrus gara, un vērsās pie biologa Uģa Piterāna pēc skaidrojuma, kas tas par kukaini.

Biologs atklāj, ka foto redzamais kukainis ir Lielais dižkoksngrauzis.

"Latvijā pat ļoti reti sastopama suga, g.k., vecos priežu mežos. Viena no pašām lielākajām mūsu vabolēm! Aktīva krēslas un nakts stundās - grūti konstatējama. Ne katru gadu pētnieki atrod. Izcils," komentē Piterāns.

Kā izrādās, minētā vabole vēlāk nodota biologa rokās.

Lielais dižkoksngrauzis (latīņu: Ergates faber) — koksngraužu vaboļu suga, kura ir oficiāli aizsargājama Latvijā kā pirmās kategorijas aizsargājamā suga. Tā ir vislielākā koksngraužu vabole Eiropā — 23—60 mm gara.

Sastopama Centrāleiropā, Dienvideiropā, Ukrainā, Kaukāzā, Turcijā un Rietumāfrikā. Kalnos šī vabole sastopama līdz 1000 metriem virs jūras līmeņa. Latvijā pēdējos gados suga noverota ļoti reti un sporādiski. Lielāks eksemplāru skaits pēdējo reizi noverots Rīgas un Ventspils rajonos 1950.-1956. gadā. Populācijas strauju samazināšanos izraisa atmirstošo koku izciršana. Pašlaik tiek aizsargātas dažas atradnes Piejūras dabas parkā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:48

Jaunākās diskusijas