Meteorologi: šonedēļ Latvijā varēs vērot neparastu dabas parādību

tautaruna.lv 19.jūlijs 2021, 10:30
 
Twitter
Meteorologi Toms Bricis un Jānis Trallis sociālajos tīklos raksta, ka šonedēļ Latvijā būs vērojama neparasta dabas parādība - ūdensstabi.
Kā raksta Bricis, līdz ar vēsāku laiku Latvijas piekrastē šonedēļ veidosies ūdensstabi.
Šonedēļ tādi veidosies vietām visas Latvijas piekrastes garumā. Šos virpuļus izraisa vēsa gaisa ieplūšana virs sasilušajiem jūras ūdeņiem. Ūdens virsējo slāņu temperatūra lielā daļā Baltijas jūras, tostarp Rīgas līcī, sasniedz +23..+26 grādus.
Šie virpuļi parasti nav bīstami un, ja arī uzvirzās piekrastei, tad, sasniedzot kāpas, uzreiz izzūd.
Ūdensstabi ir ierasta Latvijas piekrastes dabas parādība vasaras otrajā pusē un rudens sākumā. Senākos laikos tos mēdza saukt par ūdensbiksām.
Trallis mikroblogošanas vietnē Twitter publicējis fotogrāfijas, kurās redzams, ka jau svētdienas vakarā Pāvilostas un Ventspils tuvumā virs jūras bija izveidojušies ūdensstabi jeb virpuļviesuļi virs ūdens.
"Ūdensstabi svētdienas vakarā Latvijas piekrastē. Tie veidojas zem gubu mākoņiem laikā, kad pār siltiem ūdeņiem plūst vēss gaiss, visbiežāk vasaras otrajā pusē un rudens sākumā," rakstīja Trallis.

Kā vēstīts iepriekš, no pirmdienas līdz ceturtdienai, 19.-22.jūlijā, gaisa temperatūra Latvijā nepārsniegs +21..+26 grādus, un tās, visticamāk, būs vēsākās dienas šajā mēnesī, liecina sinoptiķu prognozes.

Gaidāms mainīgs mākoņu daudzums, bieži spīdēs saule un nokrišņu būs maz - tikai vietām gaidāms lietus un pērkona negaiss. Vējš lēni līdz mēreni stipri pūtīs no rietumiem un ziemeļiem.

Minimālā gaisa temperatūra naktīs pārsvarā būs +8..+15 grādi, piekrastē līdz +19 grādiem.

Sagaidāms, ka nākamās nedēļas nogalē kļūs siltāks, un jūlija pēdējā nedēļā gaisa temperatūra var sasniegt +27..+32 grādus. Valsts lielākajā daļā pastiprināsies sausums un ugunsbīstamība.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 2:13

Jaunākās diskusijas