Miljonus vērts darījums Rīgas “Volstrītā”

tautaruna.lv 17.jūnijs 2021, 18:24
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Vēsturnieks Viesturs Sprūde “Facebook” dalījies ar burvīgu fotogrāfiju, kas uzņemta 1931. gadā un kurā redzama ēka Vaļņu ielā 11, kur mūsdienās atrodas SEB bankas Rīdzenes filiāle. 1931. gadā šajā ēkā bija latviešu akciju banka. Fotogrāfijas apakšā uzraksts vēsta “Bank-House in Wall-Street”.

“Kaut kā nebija līdz šim pielecis, cik Vaļņu ielas nosaukums angļu mēlē smalki skan,” savos iespaidos dalās V. Sprūde.

Vaļnu ielu Rīgā šādi sauc kopš 1864. gada. Pirms tam tā nesa Kazarmu ielas vārdu. Vismaz ar šādu nosaukumu tā pirmo reizi minēta dokumentos.

Latviešu akciju bankas ēka tika uzcelta 1931. gadā pēc A. Karra un K. Betges projekta. Arhitekti J. Krastiņš un I. Strautmanis to raksturoja kā vienu no spilgtākajām funkcionālisma stila celtnēm Rīgā. Arī šobrīd šajā ēkā atrodas banka - SEB bankas Rīdzenes filiāle.

Šī ēka ir interesanta ar vēl vienu faktu. 2008. gadā Dienas Bizness” informēja, ka Vaļņu iels 11 īpašuma daļas vēl pirms 2000. gada iegādājās bijušais bankas vadītājs Andris Bērziņš (viņš vēlāk kļuva arī par Valsts prezidentu), ekspremjera Andra Šķēles bijusī sieva Dzintra Šķēle, Juris Aizezers un Ieva Krastiņa. Pēc A. Bērziņa laikrakstam skaidrotā, šie daļu īpašnieki nolēma izmantot iespēju atpirkt šo īpašumu, kā rezultātā tā būs šo līdzīpašnieku izveidotās SIA «Vaļņu nams 11» īpašumā.

«Te nav nekāda biznesa. Nospriedām, ka līdz šim esam pietiekami ieguldījuši un labāk justos kā ēkas īpašnieki,» darījumu toreiz pamatoja A. Bērziņš, atzīstot, ka viņam bijušas tīri cilvēciskas intereses, jo šajā namā atrodas viņa dzīvesvieta. Vai pārējie līdzīpašnieki arī dzīvo šajā ēkā. A. Bērziņš nezināja, vien atzina, ka pa reizei trepēs saticis Dzintru Šķēli. A. Bērziņš toreiz skaidroja, ka kredīts bankā šī darījuma veikšanai nokārtots atbilstoši esošajām kredīta saņemšanas prasībām, bet tālāk kredīta izdevumi tiks segti ar ieņēmumiem no telpu iznomāšanas. Darījuma summa un kredīta lielums netika atklāts, taču "Dienas Bizness" bija izpētījis, ka 2007. gada decembrī bija reģistrēta ķīla kredīta saņemšanai - 9,59 miljoni lati.

Saskaņā ar «SEB grupas» 2006. gada lēmumu par 47 īpašumu pārdošanu Baltijas valstīs Latvijā bija plānots pārdot 26 īpašumus ar nosacījumu, ka banka paliek par ilgtermiņa nomnieku, rakstīja “Dienas Bizness”.

Īstā Volstrīta (Wall Street) atrodas Ņujorkā, Manhatanas rajonā, ap kuru centrējas pilsētas finanšu rajons. Uz šīs ielas atrodas ievērojamas finanšu institūcijas — akciju, fondu un citas biržas un to galvenās mītnes, piemēram, Ņujorkas Fondu birža, NASDAQ, NYMEX, kas padara Volstrītu par vienu no pasaulē ievērojamākajiem finanšu centriem. Pārnestā nozīmē ar vārdu Volstrīta nereti saprot arī ASV finanšu tirgus kopumā vai Ņujorkā bāzētos finanšu centrus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:38

Jaunākās diskusijas