Lato Lapsas prognoze par karu: Vissliktākais vēl tikai priekšā

tautaruna.lv 8.jūnijs 2023, 9:20
 
Ģirts Ozoliņš/F64
Žurnālists Lato Lapsa mikroblogošanas vietnē Twitter dalījies ar nelāgu prognozi par Krievijas-Ukarinas karu.
Lapsa uzskata, ka vissliktākais, visticamāk, vēl tikai priekšā. Viņš arī aicina nepaļauties uz valsts atbalstu apdraudējuma gadījumā.

"Un atkal man diemžēl jāsaka - vissliktākais saistībā ar karu, visticamākais, ir tikai priekšā. Tiešām neiesaku nevienam atslābt. Esiet modri par sevi un savu ģimeni un nekādā gadījumā nepaļaujieties uz to, ka pašreizējās valdības draņķagabali Jūsu dēļ kaut pirkstu pakustinās," raksta Lapsa.

Kā vienu no iespējamajiem objektiem, kas varētu tikt skarts karā, Lapsa min Zaporožjes AES.

"Interesanti, cik vēl ir jauki labticīgu (citiem vārdiem, vienkārši stulbu) cilvēku, kuri ir pārliecināti, ka ar Zaporižjes (Zaporožjes) AES gan nekas un nekādā gadījumā nenotiks."

Tikmēr, kā apliecināja Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi, Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprosta uzspridzināšana pagaidām tiešus draudus Zaporižjas atomelektrostacijai (AES) nerada.

"Ūdens trūkums svarīgākajās dzesēšanas sistēmās ilgā laika posmā var novest pie problēmām ar degvielu un izraisīt avārijas dīzeļģeneratoru darba apstāšanos. Tomēr mūsu patlabanējais situācijas izvērtējums liecina, ka AES drošībai tiešu draudu nav," teikts Grosi paziņojumā.

Kahovkas HES aizsprosta sagraušana novedīs pie būtiska ūdens līmeņa krituma rezervuāros, kas tiek izmantoti Zaporižjas AES sistēmu dzesēšanai, skaidroja IAEA vadītājs.

Pagaidām atbilstoši IAEA speciālistu vērtējumam ūdenslīmenis krītas par aptuveni par pieciem centimetriem stundā. Tomēr ūdens saņemšana no pamata avota var vēl turpināties vairākas dienas, norādīja Grosi.

Šobrīd Zaporižjas AES cenšas maksimāli iesūknēt ūdeni stacijas dzesēšanas sistēmās. Tomēr ir arī alternatīvi ūdensapgādes avoti.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:44

Jaunākās diskusijas