Ukrainas influencerēm draud cietumsods par aizliegtu kadru publicēšanu

tautaruna.lv 2.jūnijs 2023, 11:30
 
AFP/Scanpix/Leta
31. maijā Ukrainas Drošības dienests galvaspilsētas prokuratūrai nosūtīja vēstuli par četrām blogerēm/influencerēm, kuras tiek apsūdzētas par aizliegtu kadru publicēšanu tiešsaistē, vēsta medijs pravda.com.ua.

Kā vēsta medijs, tad blogerēm uzrādīta apsūdzība pēc Ukrainas Kriminālkodeksa 144.-2.2. panta par "neatļautas informācijas izplatīšanu saistībā ar ieroču, bruņojuma un munīcijas nosūtīšanu vai pārvietošanu uz Ukrainu vai bruņoto spēku pārvietošanu, vai izvietošanu, saskaņā ar valstī izsludināto karastāvokli vai ārkārtas stāvokli".

Drošības dienests ieguva pietiekami daudz piedrādījumu un ekspertu atzinumus, kas apstiprināja, ka četras blogeres, Inna Voronova, Darja Semenčenko, Olha Dodoveca un Ludmila Nuža, veica nelikumīgas darbības, kā rezultātā tiešsaistē izplatīja informāciju, kas apdraud valsts drošību.

Video materiālos redzama Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas darbībā Krievijas uzbrukuma laikā Kijivai 16. maijā.

Apsūdzētās iegūtos videomateriālus ievietoja ne tikai savos sociālo mediju kontos, bet ar tiem dalījās arī "Telegram" grupās, kā rezultātā uzņemtos kadrus pēcāk izmantoja prokrieviskie mediji.

Visas likuma pārkāpējas, lai izvairītos no soda un kriminālatbildības, mēģināja izdzēst iegūtos failus.

Saistībā ar Ukrainas Kriminālodeksu blogerēm draud līdz pat astoņus gadus ilgs cietumsods.

Ukrainas Drošības dienests uzsver, ka ir aizliegts filmēt un ievietot video/ foto saturu, kas saistīts ar Ukrainas Aizsardzības spēku darbībām.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:07

Jaunākās diskusijas