Latvijas iedzīvotājus biedē ar dramatiskiem elektrības rēķiniem

tautaruna.lv 29.maijs 2023, 9:20
 
Vladislavs Proškins/F64
Ekonomists un analītiķis akciju tirgū Mārtiņš Krusts mikroblogošanas vietnē Twitter pievērsis uzmanību gaidāmajām izmaiņām elektrības rēķinos.

Kā vēstīts iepriekš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi jaunus elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifus AS "Sadales tīkls" un AS "Augstsprieguma tīkls". Vērtēšanas gaitā tarifos iekļautās izmaksas būtiski samazinājušās, tomēr tās abiem operatoriem ir augstākas, nekā pašlaik esošajā tarifā ietvertās. Attiecīgi jaunie tarifi atstās ietekmi uz visiem lietotājiem - gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem.

Abu operatoru jaunie tarifi stāsies spēkā š.g. 1.jūlijā.

Krusts, izmantojot AS "Sadales tīkls" tarifu kalkulatoru, demonstrējis piemēru, kā rēķins par elektrību, kas patlaban ir nedaudz pāri 6 eiro, pēc 1.jūlija palielināsies līdz 20 eiro.

"Latvijā plānots būtiski paaugstināt nodokļu slogu caur Sadales Tīkla tarifiem. Paspaidīju kalkulatoru (zemāk attēls) un tas nozīmē dubultus elektrības rēķinus. Pieaugums ir tik milzīgs, ka tam ir potenciāls būtiski ietekmēt valsts ekonomiku," viņš raksta.

Jāpiebilst, ka jauno AS "Sadales tīkls" tarifu ietekme uz mājsaimniecībām būs atšķirīga. Tas būs atkarīgs no pieslēguma parametriem un patēriņa:

• Pieslēguma fāžu skaits - vienas fāzes (1F) vai trīs fāžu (3F) pieslēgums;

• Pieslēguma slodze ampēros - 16A; 20A; 25A; 32A; 40A vai vairāk;

• Patērēto kilovatstundu (kWh) apjoms.

Dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir 1F pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaugs par 5-7 eiro (bez PVN). Tikpat liels pieaugums ir gaidāms arī privātmāju īpašniekiem ar 1F pieslēgumu un 125 kWh lielu patēriņu mēnesī. Savukārt elektroenerģijas rēķina pieaugums privātmāju īpašniekiem ar 3F pieslēgumu būs atšķirīgs, ko ietekmēs izvēlētā slodze. 3F pieslēgumam (16A vai 20A) gaidāmais rēķina pieaugs ir ap 12-15 eiro (bez PVN), bet 3F pieslēgumam ar 25A un vairāk - ap 18 eiro un vairāk (bez PVN).

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:13

Jaunākās diskusijas