Pieredzētais zobārstniecības klīnikā saceļ traci tviterī

tautaruna.lv 28.maijs 2023, 17:41
 
Pixabay
Soctīklos ar zināmu regulāritāti parādās cilvēku izklāstītas situācijas par valodu lietojumu Latvijā, kas satracina līdzcilvēkus, liekot uzdot retorisku jautājumu - kura (realitātē) ir valsts valoda Latvijā?

"Sēžu zobārstniecības uzgaidāmajā telpā. Ienāk vīrietis. Reģistratore: Labdien! Vīrietis: Zdrasķe. Reģistratore tūlīt pāriet uz krievu valodu. Aizdomājos. Būtu elementāra cieņa kaut sasveicināties latviski! Bet nē. Kāpēc runāt latviski? Visur taču visu arī krieviski nodrošina..." aizdomājas Zane.

Dmitry: Un to dara latvieši. 30 gadus pēc neatkarības atgūšanas. Paši rok zemē savu valodu.

Zane: Mana ukraiņu kolēģe par savu pieredzi, kad latvieši, izdzirdot nelielu akcentu, tūlīt pāriet uz krievu val., teica: “Latvieši, runājiet latviski!” Darba devēji pieprasa runāt krieviski, lai izpatiktu klientiem? Pašiem liekas, ka tā vajag? Nezinu. Un tā tas turpinās, turpinās...

Signe: Kā jau praktiski visās ārstniecības iestādēs.

Fausts: Mediķi ir iedīdīti piemēroties pacientam. Tam ir saprotams humāns pamatojums, tomēr jāatzīst, ka stomatoloģijā retāk tiek glābtas dzīvības vai novērstas ļoti smagas kropļojošas sejas- te lielāka loma finansiālam aspektam: neizpatiksi klientam, aizies pie cita.

Fils: Tā ir milzu problēma visur,sevišķi pakalpojumu sfērā...un krievi to apzinās un speciāli ar smīnu runā un runās krieviski...,bez mums tik un tā neiztiksiet...

Mierīgi: Es šodien nošokējos- jaunākā dēla grupā latviešu puika runā krieviski, dzirdēju, ka mamma saka- viņš ar sevi arī krieviski runājas, kad spēlējas. Es būtu dziļi nelaimīga, ja manējam tāda kaite piemestos. Ģimenē runā latviski, viņš bērnu dārzā apguvis. Dārziņš skaitās latviešu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:13

Jaunākās diskusijas