Māti Liepājā šokē bērnudārza audzinātājas rīcība pret viņas dēlu

tautaruna.lv 25.maijs 2023, 7:00
 
Kaspars Krafts/F64
Raidījumā “Bez Tabu” vēršas kāda māmiņa no Liepājas, kuras dēls vairākus gadus apmeklē pirmsskolas izglītības iestādi “Kriksītis”. Viss ritējis gludi, līdz piedzīvota neordināra situācija, kas apgriež ģimenes dzīvi kājām gaisā.

Pērnā gada oktobra sākumā vecākus uzrunāja grupiņas audzinātāja, norādot, ka puisēns izrādot savus dzimumorgānus, turklāt aicinot arī citus tos aplūkot. Vecāki ar tobrīd piecus gadus veco dēlu mājās pārrunā notikušo, piekodinot, ka publiski izrādīt savu “gailīti” nudien nevajag, kā arī uz labierīcībām jādodas vienatnē.

Mēneša beigās, vēloties uzzināt, kā dēlam aizritējusi diena, audzinātāja vien atbildējusi, ka visu paskaidrošot nākamās dienas rītā. Negaidot nākamo dienu, māmiņa vēršas pie dēla, kurš atklāj vairākas bērnudārzā piedzīvotā detaļas. Dzirdētais šokē liepājnieci.

Puisēns atklāj, ka divas dienas pēc kārtas diendusa pavadīta citā telpā - matracis ar spilveniem ticis ieklāts zem tāfeles. Iemeslu, kālab dēls pat vairākkārt izguldīts atstatus no pārējiem audzēkņiem, vecāki uzzina vien īpaši sasauktā sapulcē.

"Nu, jā, teica, ka dēls, esot gultā, licis biksēs rokas un vilcis nost bikses, un it kā arī centies tikt pie cita bērna gultā un rādīt savus dzimumorgānus. Un otrā situācija bija, ka tualetē otra skolotāja bija redzējusi, ka ienāk dēls ar citu bērnu kabīnē, un viņi sēž uz viena tualetes poda. Un dēlam bija erektīvā stāvoklī dzimumloceklis, un viņš veic seksuālās darbības," saka sieviete.

Māte gan nav līdz galam pārliecināta par notikušo tieši tādā formātā, kā to izklāsta audzinātāja. Turklāt māti arī pārsteidz, kāpēc neviens neko nav ziņojis un teicis vecākiem jau uzreiz pēc pirmās šādas epizodes, kam sekojusi rīcība ar zēna izguldīšanu citā telpā.

Notikušais radījis zēnam stresu un arī paniku. Māte atklāj, ka pēc brokastīm, pavēstot dēlam, ka jāpošas uz bērnudārzu, viss apēstais uzreiz ticis izvemts.

Tobrīd bērna guldīšana citā telpā jau neturpinājās. Tā vietā zēns gulēja kopā ar grupas biedriem, taču - starp pārējiem allaž tikusi atstāta tukša gulta. Paralēli tam eskalējas konflikts starp vecākiem un izglītības iestādes vadību. Drīz vien par ģimenes dzīvi interesi izrāda pat tiesībsargājošās institūcijas.

Tomēr telefonsarunā “Kriksīša” vadītāja uzsver, ka nekādus plašākus komentārus nesniegšot.

Tikmēr Liepājas pilsētas Izglītības pārvalde atzīst, ka notikusi komunikācijas kļūda. Savukārt, komentējot pedagogu rīcību attiecībā pret liepājnieces dēlu, pārvalde piebilst, ka bērnudārza iekšējie noteikumi paredzot, ja bērns apdraudot savu vai citu personu drošību, veselību un dzīvību, tad pedagogs drīkstot rīkoties, noguldot bērnu citviet. Acīmredzot ģenitāliju izrādīšana būtiski apdraudējusi pārējo grupiņas bērnu drošību, veselību vai pat dzīvību.

Māmiņa vēl piebilst, ka bērnudārzu maiņa arī nevedās viegli. Pašvaldība sākotnēji apgalvoja, ka brīvu vietu nav. Sakritība vai nē, taču tieši pēc tiesībsarga vēstules pēkšņi atradusies vieta citā izglītības iestādē. Šobrīd zēnam veselība esot uzlabojusies.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:35

Jaunākās diskusijas