Medijs: Starp Abramoviču un Putinu ir nopietnas finansiālas vienošanās

tautaruna.lv 4.aprīlis 2023, 11:30
 
Tass/Scanpix/LETA
2005.gadā Krievijas miljardieris Romāns Abramovičs iegādājās dzīvokli Telavivas centrā Vladimira Putina bijušajai skolotājai, liecina laikraksta The Washington Post, Starptautiskā pētniecisko žurnālistu konsorcija un Izraēlas izdevuma Shomrim kopīgā izmeklēšana, raksta Meduza.

Pati Vladimira Putina klases audzinātāja un vācu valodas skolotāja Ļeņingradas 281.skolā Mina Juditska medijiem stāstīja, ka Krievijas prezidents viņai uzdāvinājis dzīvokli Telavivā. Viņa emigrēja no PSRS 1973. gadā. 2005. gada aprīlī Juditska tikās ar Putinu, kad viņš bija valsts vizītē Izraēlā. Pēc tam, pēc Juditskas teiktā, Putins solījis, ka iegādāsies viņai dzīvokli 208 tūkstošu dolāru vērtībā, atzīmē The Washington Post.

Juditska sacīja, ka viņai dzīvokli atradis "nopietns vīrietis", kurš "teica, ka strādā ar Krievijas prezidentu", taču viņa atteicās nosaukt viņa vārdu.

Izpētot finanšu dokumentus, izmeklēšanas dalībnieki konstatēja, ka dzīvokļa iegāde Juditskai apmaksāta no Kipras ārzonas uzņēmuma N.P. Gemini Holdings Ltd., kuru slepeni kontrolēja Romāns Abramovičs. 2005. gada 29. jūnijā, dienā, kad Juditska iegādājās dzīvokli, viņa saņēma pārskaitījumu 245 000 dolāru apmērā.

Kā raksta The Washington Post, atklātībā nonākušie dokumenti pastiprina iespaidu, ka starp Abramoviču un Putinu pastāv nopietnas finansiālas vienošanās, kuras abi iepriekš nolieguši.

Romāna Abramoviča pārstāvis atzina, ka Juditskai tika uzdāvināts dzīvoklis, taču norādīja, ka tas noticis nevis pēc Putina lūguma, bet gan "pēc ebreju kopienas lūguma". Pēc viņa teiktā, dāvanu organizējis Krievijas Ebreju kopienu federācijas prezidents Aleksandrs Boroda. Viņš arī nodēvēja par "nepatiesu" informāciju, ka kāds kontrolē Abramoviča finanses saistībā ar 240 000 dolāru pārskaitījumu, jo "miljardieris ziedoja vairāk nekā 500 miljonus dolāru ebreju vajadzībām".

Aleksandrs Boroda izmeklēšanas autoriem apstiprināja, ka sazinājās ar Juditsku un viņa organizācija palīdzēja viņai iegādāties dzīvokli. Uz jautājumu, kāpēc nauda dzīvokļa iegādei nākusi no Abramoviča ofšora konta, viņš neatbildēja.

Dokumenti atklātībā nonāca laikā, kad Abramovičs cīnās, lai aizstāvētu savu impēriju Rietumu valdību sankciju spiediena rezultātā saistībā ar Krievijas karu Ukrainā.

Mina Juditska nomira 2017. gada decembrī 96 gadu vecumā. Kā vēsta Krievijas vēstniecība Izraēlā, Putina bijusī skolotāja viņai uzdāvināto dzīvokli novēlējusi Krievijas varas iestādēm.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:10

Jaunākās diskusijas