Internetā: Efektīvs veids, kā "atšūt" telefonkrāpnieku

tautaruna.lv 2.aprīlis 2023, 13:51
 
Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency
Šā gada pirmajos divos mēnešos starptautiski telefonkrāpnieki ir apkrāpuši 193 Latvijas iedzīvotājus, aģentūru LETA informēja Valsts policijā.

Visbiežāk krāpnieki ir uzdevušies par policijas, banku vai "Google" darbiniekiem, kā arī finanšu speciālistiem. Lielākoties no cietušajiem izkrāptas līdz dažiem tūkstošiem eiro lielas naudas summas, taču ir reģistrēti arī gadījumi, kad izkrāptās summas sasniedz desmitiem tūkstošu eiro.

Izplatītākais krāpšanu veids, no kura šobrīd cieš visvairāk iedzīvotāju, ir tieši telefonkrāpšana. Janvārī un februārī policija saņēmusi informāciju no 193 iedzīvotājiem, kurus apkrāpuši telefonkrāpnieki. Visbiežāk - apmēram pusē no visiem reģistrētajiem gadījumiem - krāpnieki ir uzdevušies par policijas vai bankas darbiniekiem, retāk noziedznieki sacījuši, ka esot finanšu speciālisti, "Google" darbinieki vai kādas citas iestādes pārstāvji.

Parasti krāpnieki rīkojas pēc vienotas shēmas - piezvana un apgalvo, ka iedzīvotāja bankas kontā tiek veiktas nelikumīgas darbības, steidzina un pieprasa piekļuvi iedzīvotāja bankas kontam, mēģinot izvilināt bankas karšu numurus, kā arī kodus.

Krāpnieki mēdz zvanīt no viltotiem numuriem, proti, zvana saņēmēja telefona ekrānā var uzrādīties pat policijas vai bankas telefona numurs. Taču jāņem vērā, ka patiesībā krāpnieki parasti zvana no ārvalstīm, un ar numuru viltošanas tehnoloģijām var atdarināt jebkuru numuru vai par iestādes vai uzņēmuma nosaukumu.

Iegūstot piekļuves datus banku kontiem, krāpnieki no tiem noņem visu tajos esošo naudu. Tāpat tiek reģistrēti gadījumi, kad krāpnieki, izmantojot iegūtos personas datus, cietušā vārdā paņem kredītu.

Lielākoties par krāpšanu upuriem kļūst iedzīvotāji vecuma grupās no 61 līdz 70 gadiem, kā arī no 51 līdz 60 gadiem. Ņemot vērā, ka telefonkrāpnieki gandrīz vienmēr runā krievu valodā, cietušie parasti ir cilvēki, kas prot krievu valodu un šajā valodā komunicējuši ar krāpniekiem.

Anna vietnē "Twitter" publicē savu savu sarunu ar telefonkrāpnieku un izmantotā metode darbojas efektīvi, lai zvanītāju "atšūtu".

"Tikko zvanīja nepazīstams Igaunijas numurs. Izcila saruna ar kādu krievušku. "Zdrastvuiķe!" "Labdien!" "Perehoģiģe na russkom." "Nē." "Perehoģiģe na russkom, ja prikrasna znaju, što vi poņimajķe!" "Nē." Viņa noliek klausuli," raksta Anna.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:57

Jaunākās diskusijas