Laika zīmju vērotājs prognozē, cik silts laiks gaidāms aprīlī

tautaruna.lv 6.aprīlis 2023, 5:00
 
Kaspars Krafts / F64 Photo Agency
Lai gan martā kaut pāris dienas varējām baudīt īsti pavasarīgu laiku, šīs nedēļas laikapstākļi liek uz brīdi atkal atgriezties ziemā. Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs savā blogā publicējis ierakstu, kurā skaidrojis, cik tad ļoti silts laiks gaidāms aprīlī.
"Ticējums par aprīli saka - aprīļa ūdens zemi modina, un aprīļa ziedi sniegu ēd. Aprīlis sākas ar sniegu un beidzas ar zaļām lapiņām. Silts aprīļa lietus lej svētību un slapjam aprīlim seko sauss jūnijs. Ja aprīlī pērkons, būs silta vasara un bagāta riekstu raža. Ja aprīlī daudz ūdeņu, tad Miķeļos (29. septembris) daudz alus (bagāta miežu raža) un laba sēņu vasara. Ja aprīlis vējains, tad nākamie Ziemassvētki sniegaini. Bet sniegs aprīlī paredz auglīgu gadu. Jāatceras, ka auksts marts paredz siltu maiju, bet silts marts aukstu un puteņainu aprīli. Ziemeļvēji, kuri izpalika puteņu mēnesī, var atgriezties aprīlī. Šie ticējumi tikai apstiprina Sulu mēneša un pavasara mainīgo dabu," savā blogā raksta V.Bukšs.

"Šogad pirmie gājputni jau sāka atgriezties februārī un šobrīd, marta pēdējās dienās, turpinās putnu migrācija. Ar masveidīgu atgriešanos nesteidzas. Tas norāda, ka vēl gaidāmi nepatīkami laika apstākļi. Arī cīruļi iedziedāja jaunā mēnesī un tā ir zīme, ka pavasaris būs garš un salīdzinoši vēss."

Viņš arī norāda, ka aprīlī nokrišņi būs tuvu mēneša vidējās normas rādītājiem, savukārt laikapstākļu ziņā, iespējams, varētu būt nedaudz vēsāks laiks nekā parasti aprīlī.

"Sulu mēneša pirmajā pusē laikapstākļi mainīgi. Nelieli nokrišņi gan lietus, gan reizēm arī slapja sniega veidā un temperatūra robežās no mīnus 5 grādiem dažās naktīs līdz plus 15 grādiem saulainajās aprīļa pēcpusdienās laikā ap Lieldienām (9.,10. aprīlis). Lieldienu nedēļā (2. līdz 9. aprīlis) lielākoties saule mīsies ar mākoņiem, naktīs dažviet nelielas salnas un brīžiem īslaicīgam lietum var pievienoties slapjš sniegs un krusas graudi. Temperatūra šajā laikā no mīnus 3 grādiem dažās naktīs līdz plus 10 grādiem saulainās dienās. Mēneša vidū laikapstākļi nepastāvīgi. Dažās dienās saule gaisu sasildīs līdz plus 12, 14 grādiem, bet mākoņainās rietumvēja dienās temperatūra nebūs augstāka par plus 5, 10 grādiem. Naktīs iespējamas salnas un nokrišņi šajā laikā īslaicīgi, gan lietus, gan slapjš sniegs," skaidro V.Bukšs.

Tiesa, mēneša otrajā pusē jau, iespējams, sagaidīsim ļoti pavasarīgus laikapstākļus. "Laikā ap 20. aprīli temperatūra dienas laikā var paaugstināties līdz plus 18, 20 grādu atzīmei un iespējami pirmie pavasara pērkona negaisi. Pēc pirmajiem pērkona negaisiem, laikā ap Markus dienu (25. aprīlis), varam piedzīvot arī strauju temperatūras kritumu ar salnām naktīs, cīruļputeni, brāzmainu vēju un krusu. Nakts laikā temperatūra var pazemināties līdz mīnus 3, 5 grādiem un dienas laikā ne augstāk par plus 5, 8 grādiem. Vēlāk, mēneša izskaņā, līdz ar mēness fāzu maiņu (28. aprīlis), sagaidīsim arī ievērojamu temperatūras kāpumu, kad temperatūra dienas laikā pakāpsies līdz plus 17, plus 22 grādiem. Šajā laikā pārsvarā saulains, sauss un silts," prognozē norāda laika zīmju vērotājs V.Bukšs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:07

Jaunākās diskusijas