Atklāts jauns, dīvains Covid-19 simptoms; ārsti noraizējušies

tautaruna.lv 4.aprīlis 2023, 0:30
 
F64
Medicīnas pētnieki atklājuši jaunu satraucošu Covid-19 simptomu, ko viņi identificējuši kā "sejas aklumu", raksta The Sun.
Pētnieki Dartmutas koledžā Ņūhempšīrā ir atklājuši, ka daži cilvēki, kas saslimuši ar vīrusu, cieš no tā sauktā "sejas akluma". Tas ir stāvoklis, kad cilvēks nevar atpazīt pazīstamas sejas, pat savus radiniekus.

Rakstā, kas publicēts medicīnas žurnālā Cortex, Dartmutas pētnieki aprakstījuši 28 gadus vecās Annijas gadījumu, kura 2020. gada martā saslima ar Covid-19. Viņai bija drudzis, elpas trūkums, caureja un klepus lēkmes. Dažas nedēļas vēlāk, kad simptomi mazinājās, Annija atgriezās darbā, taču nespēja atpazīt nevienu no kolēģiem, ar kuriem viņa bija strādājusi vairākus gadus.

Savas slimības smagumu jaunā sieviete saprata tikai tad, kad kādā ģimenes pasākumā nevarēja atpazīt tēva seju.

"Likās, ka mana tēva balss atskanēja no svešinieka sejas," viņa stāsta britu izdevumam The Sun.

Pēc Dartmutas koledžas pētnieku grupas novērtējuma visi pierādījumi norādīja uz Annijas nespēju atpazīt personas, ko medicīniski sauc par prosopagnoziju. Pārbaudes liecina, ka viņai arī ir grūti orientēties kādreiz pazīstamās vietās.

Pētījuma vadošais autors, psiholoģijas un smadzeņu zinātņu profesors Breds Djušēns uzsvēris, ka "sejas akluma" un "navigācijas deficīta" kombinācija ir piesaistījusi pētnieku uzmanību, jo abas parādības "bieži vien iet roku rokā pēc tam, kad pacientam tiek diagnosticētas smadzeņu traumas vai attīstības deficīts."

"Zināms, ka Covid-19 izraisa dažādas kognitīvās problēmas, taču šajā gadījumā mēs redzam smagas un ļoti selektīvas problēmas jaunam pacientam, kas liecina, ka var būt arī daudzi citi cilvēki ar diezgan smagiem un selektīviem traucējumiem," atzīst profesors Djušēns.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:13

Jaunākās diskusijas