Zinātnieki paredz jaunas kataklizmas; tās būs vēl spēcīgākas

tautaruna.lv 25.marts 2023, 14:15
 
Jauns NASA pētījums ir parādījis, ka pasaulei draud arvien lielākas laikapstākļu katastrofas: sausums un plūdi kļūs arvien intensīvāki un biežāki, vēsta CNN.

Dabas katastrofu intensitāte visā pasaulē, sākot no ilgstoša sausuma līdz lieliem plūdiem, pēdējo divu desmitgažu laikā ir palielinājusies, globālajai temperatūrai paaugstinoties līdz rekordaugstam līmenim, liecina pētījums.

Pētījuma vadošais autors un NASA hidrologs Metjū Rodels aplūkoja 20 gadu satelītu datus no 2002. līdz 2021. gadam un analizēja laikapstākļu daudzumu, ilgumu un nopietnību — cik mitrāks vai sausāks nekā parasti.

Pētījumā tika identificēti 505 ekstrēmi mitri notikumi un 551 ārkārtējs sauss notikums. Aptuveni 70% no tiem ilga sešus mēnešus vai mazāk, un aptuveni 10% ilga vairāk nekā gadu.

Zinātnieki atklāja, ka šo ekstrēmo notikumu intensitāte un biežums ir palielinājies kopš 2015. gada, kad sākās tendence uz rekordaugstiem siltajiem gadiem.

"Pasaulei sasilstot, mēs redzēsim lielāku visu mitro un sauso notikumu globālo intensitāti, kas nozīmē, ka tie būs biežāki, lielāki un kopumā nopietnāki," saka pētnieks.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:18

Jaunākās diskusijas