Sveicot Endzelīna 150. gadadienā, Rinkēvičs izstāsta pikantu anekdoti

tautaruna.lv 24.februāris 2023, 13:30
 
Gints Ivuškāns /F64
Latvijā nav neviena pieminekļa latviešu valodas gramatikas pamatlicējam un starp pasaules zinātniekiem novērtētajam Jānim Endzelīnam, bet mums ir ministrs, kurš par diženo valodnieku stāsta anekdotes.

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs dalījies ar anekdoti, vienlaikus sveicot sekotājus slavenā valodnieka Jāņa Endzelīna 150. gadadienā.

"Anekdote vai leģenda:”Endzelīns mājās ar mīļāko. Negaidīti pārrodas sieva un kliedz: “Jāni, es esmu pārsteigta! Vīrs atbild: "Nē, pārsteigts esmu es, Tu, mīļā, esi izbrīnīta!”” Izcilajam valodniekam J. Endzelīnam šodien 150! Lai mums dzīvē vairāk izbrīna un mazāk pārsteigumu," raksta Rinkēvičs.

Citi Twitter lietotāji komentē:

Madara: "Visādi var būt, zinot, ka Endzelīns no pirmās sievas izšķīrās un pecāk apprecēja savu studenti. Bet neskatoties uz privātās dzīves sīkumiem - spožs cilvēks latviešu valodniecībā. Slavēts, pelts, no Universitātes padzīts, reabilitēts un ordeņots. Bet uzticīgs saviem principiem."

Ināra: "Vienam no izcilākajiem Latvijas zinātniekiem nav pieminekļa, viņa 150 gadu jubilejā tiek atvērta grāmata, kuŗu ierosina uzskatīt par pieminekli. Neapšaubot grāmatas vērtību, Ingmars Zemzaris, mazmazdēls, piebilst, ka grāmata nav izdota Endz. pareizrakst., bet okupācijas laika valodā."

Endzelīna uzticama skolniece un lietpratīga sekotāja filoloģijas doktore Rasma Grīsle teikusi: “Darba diženumā Jānis Endzelīns un Krišjānis Barons ir līdzinieki. Viņi ir izglābuši no neziņas, niecināšanas un aizmiršanas īsti latvisku valodu un gadsimtiem darinātas un vētītas tautas gara vērtības. Lai kādos neceļos aizvedinātu valodas un dzejas nebēdnieki, mēs nu vienmēr varam atgriezties pie dzidriem avotiem, kādus atrakuši un paliekamā mantojumā mums atdevuši abi latvju milži.”

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 2:13

Jaunākās diskusijas