Pētījums atklāj, kā alkohola lietošana pirms grūtniecības var iespaidot bērna sejas formu

tautaruna.lv 16.februāris 2023, 20:30
 
Pixabay
Pētnieki atklāja, ka tikai viena neliela vīna glāze nedēļā ietekmē mazuļa izskatu pieaugot, informē portāls "Dutch News".

Pētnieki Erasmus medicīnas centrā Roterdamā ir atklājuši, ka alkohola lietošana mēnešus pirms grūtniecības iestāšanās var mainīt mazuļa sejas formu, kas var norādīt uz attīstības problēmām.

Pētnieki izmantoja mākslīgo intelektu, lai analizētu 3D attēlus ar bērnu sejām deviņu un 13 gadu vecumā, un salīdzināja tos ar informāciju par viņu mātes alkohola patēriņu grūtniecības laikā.

Pētījumi liecina, ka bērniem, kuru mātes pirms grūtniecības iestāšanās nedēļā bija izdzērušas tikai vienu nelielu glāzi vīna, biežāk bija uzrauts degungals, izvirzīts apakšžoklis un iekrituši apakšējie plakstiņi. Jo vairāk mātes lietojušas alkoholu, jo lielākas izmaiņas bija novērojamas.

Rezultāti, kas publicēti žurnālā Human Reproduction, bija redzami bērniem līdz deviņu gadu vecumam, bet nebija novērojamas būtiskas saiknes, kad viņi sasniedza 13 gadu vecumu.

Attēlos parādīta vidējā sejas forma 3149 bērniem vecumā no deviņiem (augšējā rinda) un 2477 13 gadus veciem bērniem (apakšējā rindā), kuru mātes dzēra vai nu tikai trīs mēnešus pirms grūtniecības iestāšanās (kreisā kolonna), tikai pirmajā trimestrī (vidū) un pirmajā trimestrī vai visos trimestros (trešā kolonna). Avots: OxfordAcademic / Ekrānuzņēmums

Autori teica, ka viņu atklājumi ir svarīgi, jo bērnu sejas forma var liecināt par veselības un attīstības problēmām.

Profesors Genādijs Roščupkins, kurš vadīja pētījumu, sacīja: "Ir ļoti svarīgi uzsvērt, ka nav noteikts drošs alkohola lietošanas līmenis grūtniecības laikā. Ieteicams pārtraukt alkohola lietošanu pat pirms ieņemšanas, lai nodrošinātu optimālus veselības rezultātus gan mātei, gan augļa attīstībai."

Pētijuma oriģinālu iespējams izlasīt šeit.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl portālā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:42

Jaunākās diskusijas