"Sievietes ir domātas skaistumam un mīlestībai", soctīklos aizsākusies karsta diskusija par gaidāmajām dzimumu kvotām

tautaruna.lv 12.janvāris 2023, 19:30
 
Freepik
Mikroblogošanas vietnē "Twitter" uzmanību pievērsis kāds ieraksts, kas aizsācis diskusiju par jaunpieņemto Eiropas direktīva par sieviešu pārstāvību uzņēmumu valdēs.

Lai vairotu sieviešu īpatsvaru vadošos posteņos lielajos uzņēmumos, Latvijai līdz ar citām ES valstīm līdz 2026. gadam jāievieš jaunpieņemtā Eiropas direktīva par sieviešu pārstāvību uzņēmumu valdēs.

Par direktīvu un kāda tvīta saturu aizsākusies karsta diskusija.

"Braucu uz podkāstu, lai runātu par sieviešu kvotu ieviešanu Top 500 uzņēmumos. Pie benzīntanka palūdzu kādam kungam atvērt logu šķidruma pudeli. Viņš smaidīdams man atbildēja: “Nu bet protams! Sievietes ir domātas skaistumam un mīlestībai!” Sakritība?Nedomāju, " raksta kāda sieviete.

Sieviete gan savu viedokli papildina ar uzskatu, ka "kvotas nav labākais instruments kāda dzimuma pārstāvniecībai organizācijā".

Citi mikroblogošanas vietnes "Twitter" lietotāji nekautrējās izteikt savu viedokli:

Emīls: "Kāpēc HR kontekstā jāskatās uz kompetenci, bet vadošos amatos tikai uz dzimumu? Vārds "dzimuma kvotas" jau pats par sevi pasaka, ka galvenais kritērijs ir dzimums nevis kompetence. Es nezinu cik ātri jums pieleks, bet Latvijā šī NAV problēma, gandrīz visu valsts pārvaldi jau pārņēmušas sievietes un tagad noteiks privātajiem ko algot?"

Diāna: "A kas par vainu abām rociņām, ka nevar atvērt logu škidruma pudeli? Vai uz tās rakstīts, ka drīkst atskrūvēt vienīgi vīrieši?"

Dace: "Kāpēc neprasīji citai sievietei?"

Ieva: "Vai drīzumā, uzņēmumos, kur strādā 99% sieviešu, arī tika ieviesta vīriešu kvota?"

Autore atbild: "Nē, bet ir situācijas Eiropā, kurās šāda nepieciešamība būtu. Parīzes kāda no pašvaldībām 2020. gadā saņēma sodu par pārāk lielus sieviešu daudzumu vadošajos amatos."

Aigars: "Jāsāk ar sieviešu kvotām santehnikā, ogļu rakšanā, ugunsdzēsējos, lidmašīnu vadīšanā, elektriķos, armijā. Ko jūs tā uzreiz pie top500 uzņēmumu vadīšanas? "

Anonīms Twitter lietotājs: "Ar šo pierādījāt pati savus uzskatus par muļķīgiem, kādēļ lūdzāt, lai palīdz atvērt? Kādēļ neprasīji kādai citai dāmai atvērt? Viss pārējais jau podkāstā ir sūds, jo šis mazais teksts jau parāda patieso iemeslu- un tas nav par vienlīdzību."

Māris: "Tās sievietes, kuras ir gribējušas, sevi pierādījušas ar darbu, izglītību, sen jau ir vadošos amatos. Man pēdējos 20 gadus, sākot no augstākai vadībai, līdz tiešajam līmenim, vadītājas ir bijušas sievietes. Visas šīs diskusijas, kvotas ir priekš tiem, kas nejēdz un negrib darīt."

Anonīms Twitter lietotājs: "Lai nu tā būtu par sieviešu kvotām.. bet kas tālāk? Iesim kā Holivuda un Netflix - lgbt kvotas, tālāk kvotas tiem, kas nupat vidusskolu pabeiguši, pensionāriem tak arī maize jāēd...? Šis drīzāk retorisks komentārs.."

Gundars: "Ļoti ceru, ka Jums ir ideja kā piespiest sievietes kļūt par inženierēm, santehniķēm, mehāniķēm, asinizatorēm utt, lai arī šie amati atbilstu pareizajai proporcijai. Man ļoti intetesē atbilde uz jautājumu - equaluty of what?"

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:04

Jaunākās diskusijas