Jauns pētījums: organisma dehidrācija var ietekmēt dzīves ilgumu

tautaruna.lv 8.janvāris 2023, 20:44
 
pexels.com
Kā zināms, tad medicīnas eksperti bieži vien uzsver, ka ikkatram no mums dienas laikā ir jādzer daudz ūdens un slāpes jau ir pirmais vēstnesis tam, ka mūsu organisms ir sācis dehidrēties. Piedzīvojot dehidrāciju tiek ietekmēta ne tikai orgānu darbība, bet arī mūsu izskats un vispārējā pašsajūta.

Kā vēsta portāls "Eat This, Not That", tad medicīnas žurnāls "Lancet" veicis jaunu pētījumu.

Kā atklājās, tad dehidrācija, iespējams, var ietekmēt mūsu mūža ilgumu.

"Lancet" publicētajā pētījumā pētnieki vēlējās pārbaudīt hipotēzi, vai dehidrācija var paātrināt novecošanās procesu. Pētījumā tika iesaistīti cilvēki vecumā no 45 līdz 66 gadiem.

Kā tika veikts pētījums? Lai noskaidrotu to, vai pētījuma dalībnieki ir pietiekami dzēruši ūdeni, vai arī ir dehidrējušies, viņiem tika pārbaudīts nātrija līmenis asinīs. Šis ir izplatīts veids, kā noteikt, vai organisms ir dehidrējies. Saskaņā ar "Mayo" klīnikas pausto, tad normāls nātrija līmenis cilvēka asinīs ir no 135 līdz 145 miliekvivalentiem (vai milimoliem) litrā.

Interesanti, ka, lai gan 142 mEq/l tiek atzīts par normālu nātrija līmeni asinīs, tomēr pētījumā atklājās, ka šāds un vēl lielāks daudzums nātrija var veicināt hronisku slimību attīstības risku. Savukārt ja nātrija līmenis asinīs pārsniedz 144 mEq/l, tad par 21% palielinās priekšlaicīgas nāves risks. Citiem vārdiem sakot, hroniska dehidratācija var saīsināt jūsu dzīves ilgumu.

"Lancet" atklājumi liecina, ka hidratācijas uzturēšana ir ļoti svarīga veselīgai novecošanai, labai pašsajūtai, jo pastāvīga dehidrācija var saīsināt jūsu dzīves ilgumu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:20

Jaunākās diskusijas