Prognoze: kādus laikapstākļu pārsteigumus sagaidīsim janvārī?

tautaruna.lv 2.janvāris 2023, 14:15
 
Raitis Plauks/F64 Photo Agency
2023.gads sācies ar jauniem siltuma rekordiem. Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs publicējis prognozi par to, vai janvārī gaidāmi vēl kādi pārsteigumi laikapstākļu ziņā.

savā blogā norādījis V.Bukšs, tad "laikapstākļi 1. un 14. decembrī, tāpat arī nozīmīgajās Vēja dienās Ziemas Saulgriežu laikā vērš uzmanību uz to, ka ziemas valdnieks janvāris būs ar mainīgiem laikapstākļiem. Īslaicīgiem, nelieliem atkušņiem sekos neliels līdz mēreni stiprs sals un neliels sniegs."

"Janvāra pirmajā pusē nepastāvīgi laikapstākļi. Ja mēneša sākumā atkusnis, dažādi nokrišņi un dažās naktīs neliels sals, tad laikā ap Zvaigznes dienu (6. janvāris) un vēlāk bez būtiskiem nokrišņiem. Pilnmēnesī sals pastiprināsies, un laikā ap 10. janvāri skaidrās mēness naktīs temperatūra var pazemināties līdz -15, -20 grādiem. Ceļi slideni," prognozē laika zīmju vērotājs.

"Mēneša vidū, laikā ap Veco Jauno gadu (14.janvāris) mēness fāzēm mainoties, neliels atkusnis un vairāk nokrišņu. Sniegs, slapjš sniegs, lietus. Vējains. Temperatūra robežās no -5 grādiem naktīs līdz + 5 dienas laikā. Bet tas nebūs ilgi, jo atkal sekos gan neliels sals, gan neliels īslaicīgs sniegs. Apledojums, ceļi slideni."

"Arī janvāra otrā puse rādās būt ar mainīgiem laikapstākļiem, kad neliela, līdz mēreni stipra sala sprīdim sekos īslaicīgs atlaidenis un dažādi nokrišņi. Laikā ap Bašķi (20. janvāris) un Grietu (23. janvāris) mākoņiem izklīstot temperatūra var pazemināties līdz -18, - 23 grādu atzīmei. Vēlāk un mēneša beigās mākoņains, vairāk nokrišņu un temperatūra tuvu 0. Ja naktīs piesals, tad dienas laikā atlaidīs. Temperatūra robežās no - 3 līdz + 3 grādiem. Tāpat arī tālāk sekojošais februāris un marts rādās būt ar mainīgiem laikapstākļiem, kad īslaicīgiem aukstuma viļņiem sekos dienas ar atkušņiem un dažādiem nokrišņiem. Par šādiem laikapstākļiem, kad te salst, te atkūst, te snieg, te līst, tautas ticējums saka: ziema celmus cilā. Caurmērā janvāris rādās būt normas robežās gan temperatūru, gan nokrišņu ziņā," savā blogā vēsta V.Bukšs.

Jau vēstīts, ka Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes liecina, ka lai arī nedēļas sākumā vēl saglabāsies siltāks un lietains laiks, brīvdienās vietām termometra stabiņš varētu noslīdēt līdz -22° atzīmes.

Otrdien debesis saglabāsies lielākoties mākoņainas. Neliela ciklona centram šķērsojot valsts ziemeļrietumus, daudzviet ir gaidāmi nokrišņi, galvenokārt lietus, slapjš sniegs. Vietām līs ilgstoši. Naktī vēl pūtīs lēns līdz mērens dienvidu puses vējš, kas ciklona dēļ dienā iegriezīsies no rietumiem, ziemeļrietumiem un pastiprināsies, daudzviet brāzmās sasniedzot 15-19 m/s. Minimālā gaisa temperatūra naktī un maksimālā dienā būs 0…+6° robežās.

Trešdien vietām debesis skaidrosies un uzspīdēs arī saule, bet ceturtdien jau atkal tās būs mākoņainas. Palaikam gaidāmi nokrišņi, kas trešdien galvenokārt būs lietus, slapjš sniegs, bet ceturtdien - sniegs, sniega sega atsevišķos rajonos pieaugs par 5-7 cm. Pūtīs lēns līdz mērens ziemeļrietumu, rietumu vējš, kas naktī uz ceturtdienu iegriezīsies no austrumiem, ziemeļaustrumiem un piekrastes rajonos paliks brāzmains. Abās dienās gan minimālās nakts, gan maksimālās dienas temperatūrai gaidāma vienāda. Trešdien termometra stabiņš saglabāsies -2...+2°, bet ceturtdien -5…+1° robežās.

Piektdien virs Latvijas pastiprināsies augsta spiediena apgabala ietekme. Daudzviet skaidrosies debesis, un būtiski nokrišņi nav gaidāmi. Dominēs lēns līdz mērens ziemeļu, ziemeļaustrumu vējš. Ieplūstot vēsākai gaisa masai un daudzviet skaidrojoties debesīm, gan naktī, gan dienā gaisa temperatūra rietumos būs -5…-10°, austrumos -10…-15°.

Pēc šī brīža prognozes, pastiprinoties augsta spiediena ietekmei, brīvdienās mākoņi biežāk mīsies ar sauli un dienas aizritēs bez nokrišņiem. Gaisa temperatūra turpinās pazemināties, naktīs vietām gaidāms stiprs sals, termometra stabiņam noslīdot līdz -22° atzīmes.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:06

Jaunākās diskusijas