Atklāti jauni fakti par kartupeļu ietekmi uz veselību

tautaruna.lv 27.decembris 2022, 17:30
 
pexels.com
Kartupeļie jau izsenis ir iemantojuši nelāgu "reputāciju". Bieži tiek izcelts, ka, ēdot kartupeļus, varam pieņemties svarā vai pat palielinās 2. tipa cukura diabēta risks. Jaunā pētījuma, kuru veicis Peningtonas Biomedicīnas pētījumu centrs atklājies jauns, pārsteidzošs fakts par kartupeļiem un to ietekmi uz veselību, vēsta "The Sun".

Pētījuma centra profesore Kandida Rebello "apgāž" ilgi esošo mītu.

Viņa min, ka pētījumā pierādījās, ka, pateicoties kartupeļos esošajām uzturvielām, tie nerada palielinātu risku iegūt 2. tipa cukura diabētu.

Taču tas nav viss. Profesore min, ka tieši pretēji populārajam mītam, kartupeļi neveicina svara pieaugumu, bet tos ēdot var pat zaudēt svaru. "Patiesībā cilvēki, kas piedalījās mūsu pētījumā, zaudēja svaru."

Zinātnieki no Edītes Kovanas universitātes Austrālijā atklāja, ka iepriekš izplatītie mīti par kartupeļu negatīvo ietekmi uz veselību ir saistīti tikai ar to, kā šis dārzenis tiek pagatavots. Tas pats par sevi nav neveselīgs, svarīgi ir izvēlēties veselīgas tā pagatavošanas iespējas. Cilvēkiem nevajadzētu aizrauties ar ceptu, fritētu kartupeļu ēšanu, labāk uzturā ēst tvaicētus kartupeļus.

Eksperti iesaka kartupeļus uzturā lietot ar visu mizu, jo tā satur vērtīgus vitamīnus un minerālvielas, tostarp teju 30% no dienā ieteicamās C un B6 vitamīnu devas, kā arī kāliju, mangānu, magniju, fosforu, niacīnu un folātus.

Tomēr ne visi kartupeļu veidi ir vienlīdz veselīgi. Eksperti norāda, ka saldie un purpursarkanie kartupeļi satur daudz vairāk vērtīgo īpašību, nekā parastie kartupeļi. "Jo krāsaināki augļi un dārzeņi, jo lielāka ir uzturvielu koncentrācija."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:49

Jaunākās diskusijas