Latvijas ārsts atklāj pārsteidzošas operāciju aizkulises

tautaruna.lv 24.decembris 2022, 16:22
 
F64
Latvijā strādā brīnišķīgi mediķi, par to ik dienu pārliecināmies ne tikai mēs – vietējie iedzīvotāji, bet arī pacienti no ārvalstīm. Cilvēku, kurš nespēj vairs staigāt, Latvijas mediķi var atkal piecelt kājās un atdot kustību prieku. Runa ir par endoprotēžu ievietošanu. Tās tiek veiktas tik precīzi, ka to varam droši salīdzināt ar raķešu zinātni, vēsta TV3 raidījums "900 sekundes".

Ortopēds, traumotologs Visams Rafaels demonstrējot vienu no rentgena attēliem skaidro kāpēc cilvēkiem bieži vien sāp ceļu locītavas. Vispirms ārsts veic rūpīgu diagnostiku, tiek uzņemti attēli arī stāvus ar slodzi uz ceļa locītavu.

Šajā gadījumā pat bez medicīnas izglītības redzams, ka ar šādu celi ne tikai staigāt, bet pat stāvēt ir mokas.

Pieņemot lēmumu par operāciju sākas darbs, kuru pacienti parasti neredz. Ortopēds Visams Rafaels pirms došanās uz operāciju zāli, veic operāciju datorā:

“Pirms operācijas, pirms katrs pacients iet uz operāciju zāli, es to operāciju veicu virtuāli - tad es zinu, kur man jāzāģē, cik milimetrus jāzāģē.”

Ortopēds vēlas būt 100% drošs par to, ka operācija aizritēs gludi, kā iepriekš datorā viss paredzēts.

Bojātās ceļa locītavas virsmas tiešām pilnībā tiek nozāģētas, taču labā ziņa ir tā, ka kaula vietā tiek ievietota krietni izturīgāka, augstvērtīga metāla locītava.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:14

Jaunākās diskusijas