Pētījums: Covid-19 pandēmija izmainījusi pusaudžu smadzenes

tautaruna.lv 4.decembris 2022, 19:30
 
Pixabay
Ar pandēmiju saistītie stresa faktori ir fiziski mainījuši pusaudžu smadzenes, raksta portāls "Independent".

Pētnieki atklāja, ka ar pandēmiju saistītie stresa faktori ir fiziski izmainījuši pusaudžu smadzenes, liekot viņu smadzeņu struktūrām izskatīties vairākus gadus vecākas nekā līdzīgo vienaudžu smadzenēm pirms Covid-19 parādīšanās.

2020. gadā vien ziņojumi par trauksmi un depresiju pieaugušajiem pieauga par vairāk nekā 25 procentiem, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Jaunie atklājumi, kas publicēti žurnālā Biological Psychiatry, liecina, ka pandēmijas neiroloģiskā un garīgās veselības ietekme uz pusaudžiem varētu būt bijusi vēl sliktāka.

Viens no pētījuma autoriem profesors Īans Gotlibs no Stenfordas universitātes (ASV) sacīja: “No globāliem pētījumiem mēs jau zinām, ka pandēmija ir negatīvi ietekmējusi jauniešu garīgo veselību, taču mēs nezinājām, ko tā dara fiziski. viņu smadzenēm."

"Salīdzinot ar pusaudžiem, kas tika novērtēti pirms pandēmijas, pusaudžiem, kuri tika novērtēti pēc pandēmijas beigšanās, bija ne tikai smagākas internalizējošas garīgās veselības problēmas, bet arī samazināts garozas biezums, lielāks hipokampu un amigdala tilpums, kā arī lielāks smadzeņu vecums, " stāstīja Gotlibs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:44

Jaunākās diskusijas