Eksperti: aptaukošanās vēdera zonā var būt bīstama dzīvībai; kā to noteikt?

tautaruna.lv 4.decembris 2022, 18:56
 
unsplash.com
Kā zināms liekais svars veicina dažādas veselības problēmas, tāpēc svarīgi ir par savu veselību parūpēties. Eksperti norāda, ka īpaši bīstami veselībai ir vēdera jeb viscerālie tauki. Tie aptver dzīvībai svarīgos orgānus un var izraisīt dažādas veselības problēmas, tai skaitā sirds slimības, 2. tipa cukura diabētu, vēsta "Eat This, Not That".

Uztura speciāliste Liza Ričardsa norāda, ka viscerālie tauki ir tauku veids, kas laika gaitā sāk koncentrēties ap ķermeņa priekšējo daļu jeb vēderu. "Šie vēdera tauki var radīt slodzi sirdij un citiem orgāniem."

Viscerālie tauki var nopietni ietekmēt sirds un aknu veselību. Pateicoties šiem taukiem mēs varam iegūt dažādas nopietnas hroniskas slimības.

Tāpēc eksperti nosauc vairākas pazīmes, kas liecina, ka viscerālie tauki ir par daudz un nepieciešams no tiem atbrīvoties.

"Ja jūsu vidukļa un gurnu attiecība kļūst nesamērīga, un viduklis kļūst arvien lielāks par gurniem, jums ir par daudz tauku vēdera rajonā. [...] Ja bikšu apkārtmērs ir palielinājies par izmēru vai vēl vairāk, tas ir vēl viens rādītājs, ka jums var būt par daudz tauku vēdera zonā," norāda Ričardsa.

Trīs vienkārši veidi, kā mājās noteikt vai jums ir par daudz viscerālo tauku:

  1. izmēriet ar mērlenti vidukļa apkārtmēru tieši virs gurnu kauliem. Sievietēm šim apkārtmēram pārsniedzot 89 cm pastāv risks iegūt veselības problēmas, savukārt vīriešiem šis rādītājs nedrīks pārsniegt 101 cm, lai neradītu veselības problēmas;
  2. izmēriet vidukļa un gurnu apkārmēru. Sadaliet iegūto vidukļa apkārmēru ar gurnu apkārtmēru. Ja vidukļa un gurnu attiecība sievietēm ir lielāka par 0,85 un vīriešiem 0,90 tas liecina par aptaukošanos;
  3. izrēķiniet ķermeņa masas indeksu (ĶIM). ĶMI 30 vai vairāk (vīriešiem un sievietēm) norāda, ka jums var būt liekais svars un augsts viscerālo tauku līmenis.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 6:36

Jaunākās diskusijas