Atklāj, kurš ir veselīgākais medus veids

tautaruna.lv 3.decembris 2022, 13:43
 
pexels.com
Medus ir izcils saldinātājs, kuru var pievienot gan saldiem, gan sāļiem ēdieniem. Īpaši aktuāls medus kļūst ziemas mēnešos, kad to pievienojam klāt tējai, lai bagātinātu ne tikai tās garšu, bet arī parūpētos par savu veselību. Jaunā pētījumā zinātnieki atklājuši pārsteidzošas lietas par medu, vēsta "Eat This, Not That".

Medus tiek uzskatīts par vienu no veselīgākajiem "cukura veidiem".

Pētnieki no Toronto Universitātes, kuru atklājumi nesen tika publicēti "Nutrition Reviews", atklāja, ka medus spēj pozitīvi ietekmēt sirds veselību.

Pētijuma aktīvā fāze ilga divus mēnešus un tajā tika iesaistīti 1100 dalībnieki.

Noslēdzoties pētījumam zinātnieki atklāja, ka medus pievienošana ēdieniem pozitīvi ietekmē kardiometabolisku veselību, tai skaitā cukura un holesterīna līmeni asinīs.

Noskaidrojās arī tas, ka neapstrādāts medus no viena veida ziediem ir daudz veselīgāks par apstrādātu medu.

"Šie rezultāti ir pārsteidzoši, jo medū ir aptuveni 80% cukura," sacīja Tausefs Khans, pētījuma līdzautors. "Bet medus ir arī sarežģīts parasto un reto cukuru, olbaltumvielu, organisko skābju un citu bioaktīvo savienojumu sastāvs, kam, ļoti iespējams, ir labvēlīga ietekme uz veselību."

"Medus ir ļoti bagāts ar antioksidantiem," stāsta Ketrīna Gervacio, dietoloģe. Runājot par to, kāpēc medus varētu palīdzēt stabilizēt cukura un holesterīna līmenim asinīs, dietoloģe piebilda: "Tas satur flavonoīdus un fenola savienojumus. Flavonoīdi ir pretiekaisuma antioksidanti, kas spēj novērst asins recekļu veidošanos, un fenola savienojumi samazina sirds slimību risku, tie aizsargā šūnas no oksidatīvā stresa."

Dietaloģe norāda, ka neapstrādāts medus ir veselīgāks, jo tas nav pakļaut dažādām apstrādes metodēm, tāpēc tas saglabā vairāk barības vielu un antioksidantu.

Eksperti iesaka katru dienu apēst vienu līdz divas ēdamkarotes neapstrādāta medus, lai organisms iegūtu visas tam nepieciešamās uzturvielas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:56

Jaunākās diskusijas