Gadiem ilgi "Ikea" preces ražotas, izmantojot piespiedu darbu Baltkrievijas cietumos

tautaruna.lv 18.novembris 2022, 11:30
 
Vladislavs Proškins / F64
Daudzi Zviedrijas mēbeļu giganta "Ikea" pārdotie produkti gadiem ilgi tika ražoti, izmantojot piespiedu darbu Baltkrievijas cietumos, teikts franču medija "Disclose" ziņojumā .

Saskaņā ar izmeklēšanu, pusei no "Ikea" lielākajiem Baltkrievijas piegādātājiem bija saikne ar soda kolonijām, kuras vadīja Aleksandra Lukašenko varas iestādes.

Vienā no dokumentētajiem gadījumiem "Ikea" piegādātājs "Mogotex" 2019. gadā iegādājās tekstilizstrādājumus no nepilngadīgo ieslodzījuma centra IK-2.

ES no 2006. līdz 2014. gadam IK-2 vadītājam tika piemērotas sankcijas par "necilvēcīgo izturēšanos pret politieslodzītajiem". Ieslodzītie, kas strādāja IK-2, saņēma "2 līdz 5 rubļus mēnesī", mazāk nekā 2 eiro. Baltkrievijas vidējā alga 2022. gada septembrī bija 1637 rubļi — aptuveni 600 eiro.

"Lukašenko režīms liek ieslodzītajiem smagi strādāt bez maksas, izmantot tos kā bezmaksas darbaspēku, tostarp politieslodzītos," izdevumam POLITICO sacīja Baltkrievijas opozīcijas līderes trimdas Sviatlanas Cihanouskas galvenais padomnieks Franaks Viačorka.

"Ikea" sadarbība ar uzņēmumiem Baltkrievijā oficiāli aizsākās 1999. gadā, kad pie varas jau bija Lukašenko. Turpmākajos gados Baltkrievija kļuva par otro lielāko koksnes piegādātāju Zviedrijas uzņēmumam pēc Polijas.

Pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā "Ikea" iepirkumi autoritārajā valstī gandrīz trīskāršojās no 130 miljoniem eiro 2018. gadā līdz 300 miljoniem eiro 2021. gadā.

"Ikea" pārstāvis sacīja, ka uzņēmums ļoti nopietni uztver ziņojumus par Baltkrieviju un ka mēs nekad nepieņemam cilvēktiesību pārkāpumus mūsu piegādes ķēdē.

2021. gada jūnijā "Ikea" nolēma pārtraukt visu jauno uzņēmumu attīstību Baltkrievijā saistībā ar cilvēktiesību situāciju tur, norāda pārstāvis. Karš Ukrainā un starptautiskās sankcijas pēc tam “pasteidzināja” plānu izstāties no Baltkrievijas tirgus. Ikea lauza līgumus ar Baltkrievijas piegādātājiem 2022. gada jūnijā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 2:13

Jaunākās diskusijas