Speciāliste skaidro, kāda šobrīd ir situācija ar medikamentu pieejamību aptiekās

tautaruna.lv 18.novembris 2022, 13:30
 
Oksana Džadana/ F64 Photo Agency
Šķiet, ka pēdējo nedēļu laikā ne viens vien bērnu vecāks Latvijā piedzīvojis situāciju, kad aptiekās nav pieejami bērnu ārstēšanai nepieciešamie medikamenti. Par situāciju plašāk izteikusies arī Latvijas farmaceitu biedrības prezidente Dace Ķikute.
"Tas ir, kā mēs šo pieejamību skatāmies - tā ļoti piezemēti, konkrēti no viena iedzīvotāja viņa konkrētajā gadījumā, respektīvi viņam ir izrakstīta recepte, viņš aiziet uz aptieku, kur pasaka, ka šo zāļu nav, jeb mēs uz šo pieejamību skatāmies plašāk, jo zāļu pieejamības problēmas un pārrāvumi arvien vairāk ienāk globālajā pasaulē. Un arī īpaši Eiropā sakarā ar Ukrainas notikumiem." TV24 raidījumā "Uz līnijas" norādījusi D.Ķikute.

"Pēdējās dienās tiešām aktīvi bija runa par vienas konkrētas aktīvās vielas zāļu formas bērniem nepieejamību tieši tāpēc, ka šīs aktīvās grupas viela ir ļoti populāra un plaši lietota. Mēs ik pa brīdim sastopamies ar kādu zāļu aktīvās vielas nepieejamību, bet profesionāļi ļoti ātri risina situācijas. Iespējas ir ļoti dažādas," skaidro speciāliste.

"Profesionāļi ļoti labi apzinās, ko nozīmē, ja trūkst kādas svarīgas zāles. Neviens nav ieinteresēts šādu situāciju paildzināt. Kopumā, protams, farmaceiti saskarās ar jautājumiem par zāļu nepieejamību," raidījumā nenoliedz D.Ķikute.

Viņa arī piebilst, ka, piemēram, medikamentu, kas nepieciešams bērniem, iespējams pagatavot arī Latvijā uz vietas. Protams, tam nepieciešams mazliet laiks, citi uzglabāšanas apstākļi. "Ir gadījumi, kad par šo var lemt tikai ārsts," uzsver D.Ķikute.

"Viņa nav liela problēma," stāstot par zāļu nepieejamību aptiekās, norāda D.Ķikute."Mēs jau esam trenēti to risināt. Ir ļoti svarīga savlaicīga informācija par to, kas varētu trūkt. Tad ātrāk var pieņemt arī lēmumu. Sagādes iespējas zālēm ir iespējamas pa vairākiem ceļiem," TV raidījumā paskaidro speciāliste.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:42

Jaunākās diskusijas