Paskat, kas novembrī uzziedējis Latvijā

tautaruna.lv 15.novembris 2022, 16:30
 
Kaspars Krafts / F64 Photo Agency
Šī gada novembris Latvijā sācies ar netipiski siltu laiku. Dabas vērotājs Vilis Bukšs mikroblogošanas vietnē twitter publicējis attēlus, kuros redzams, cik šim laikam neraksturīgs augs uzziedējis vienā no gada aukstajiem mēnešiem.
"Latvijas Valsts svētku nedēļā kā pārsteiguma dāvana zilās vizbulītes 12. novembrī austrumu pierobežā... 2019. gadā pirms siltās 2019./2020. gada ziemas pirmās zilās vizbulītes atklāju 6. decembrī. Šogad mēnesi agrāk. Ko tas nozīmē? Atliek tikai vērot," mikroblogošanas vietnē twitter raksta V.Bukšs. Viņš arī publicējis attēlus, kuros redzams, ka mežos atrodamas arī jau uzziedējušas baltās vizbulītes.
Tiesa, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes liecina, ka neskatoties uz silto novembra iesākumu un aizvadītajās dienās pārspētajiem maksimālās gaisa temperatūras rekordiem, jaunnedēļ gaidāms sals un vietām arī snigšana. Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienu sagaidīsim ar lielākoties skaidru un sausu, tomēr aukstu laiku, kas saglabāsies arī nākamās nedēļas nogalē.

Otrdien nakts būs lielākoties sausa, vietām veidosies arī migla, bet dienā daudzviet gaidāms lietus. Pūtīs lēns vējš, kas pēcpusdienā iegriezīsies no ziemeļaustrumiem, ziemeļiem un piekrastē būs mērens, brāzmās līdz 16 m/s. Minimālā gaisa temperatūra naktī būs +2…+7°, dienā gaiss iesils līdz +4…+9°.

Trešdien mākoņains, brīžiem būs novērojams ne tikai lietus un slapjš sniegs, bet dienā vietām arī uzsnigs, savukārt vakarā debesis sāks pakāpeniski skaidroties. Dominēs lēns līdz mērens ziemeļaustrumu, ziemeļu vējš, kas naktī piekrastē vēl būs brāzmains. Gaisa temperatūra gan naktī, gan dienā pieturēsies -1…+5° robežās. Zemās gaisa temperatūras un nokrišņu ietekmē pastāv iespēja, ka uz ceļiem veidosies apledojums, kas radīs apgrūtinātus braukšanas apstākļus. Naktī uz ceturtdienu, ieplūstot aukstākai gaisa masai, daudzviet gaidāma snigšana, un gaisa temperatūra lielākajā daļā Latvijas teritorijas noslīdēs zem 0° atzīmes, austrumos sasniedzot līdz -6°. Ceturtdien dienā gaiss iesils vien līdz +2…-4°, līdz ar negatīvu dienas vidējo gaisa temperatūru, daudzviet sagaidāms meteoroloģiskās ziemas sākums.

Šī brīža prognozes liecina, ka naktī uz piektdienu no ziemeļiem pastiprināsies plašs anticiklons. Debesīs mākoņu daudzums būs neliels, un ievērojami nokrišņi nav gaidāmi līdz pat nākamās nedēļas sākumam. 18. novembra nakts gaidāma īpaši auksta, termometra stabiņam daudzviet Latvijā noslīdot līdz -3…-8° atzīmei. Arī turpmākās naktis gaidāmas ar līdzīgu temperatūru, kā arī dienās sals pieturēsies, un pozitīvas gaisa temperatūras sagaidāmas vien vietām piekrastes rajonos.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:10

Jaunākās diskusijas