Lielbritānijas karaļnams tiek apsūdzēts zādzībā

tautaruna.lv 14.oktobris 2022, 17:15
 
AP/Scanpix/Leta
Nākamgad 6. maijā 73 gadus vecais karalis Čārlzs III tiks oficiāli kronēts. Šajā ceremonijā piedalīses viss karaļnams, vēsta "The Sun".

Īpaša vieta kronēšanas ceremonijā ir arī Kornvolas hercogienei Kamillai. Tomēr šo skaisto dienu var aizēnot kāds pavisam nepatīkams fakts.

Pirms pāris gadiem, kad tika apspriests tas, kā notiks karaļa Čārlza III kronēšana, tika apgalvots, ka Kamilla ceremonijā valkās karalienes Elizabetes II mātes iespaidīgo kroni. Tomēr tagad pastāv lielas bažas, ka tas tomēr nevarēs notikt.

Iemesls, kāpēc Kamilla nevarēs likt galvā karalienes Elizabetes II mātes kroni, ir neticams.

Tiek apgalvots, ka kronī esošais lielais, 105 karātu "Koh-i-Noor" dimants nepieder karaļnamam, bet ir nozagts.

Par dimanta īpašumtiesībām cīnās vairākas valstis, tai skaitā Indija.

"Koh-i-Noor" dārgakmens tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem un greznākajiem dimantiem pasaulē. To karalienei Viktorijai uzdāvināja pēdējais sikhu imperators Duleep Singh.

Grāmatas "Koh-i-Noor: The History of the History of the World" autors atzīst, ka Indijā šis dārgakmenis tiek turēts augstā vērtē un simbolizē to, ko tā zaudēja koloniālisma laikā.

Par spīti tam, ka lielais dimants Lielbritānijas īpašumā atrodas jau kopš 1855. gada, Indijas, Pakistānas, Irānas un Afganistānas varas iestādes ir pieprasījušas "Koh-i-Noor" īpašumtiesības.

Sākotnēji dimants bija iestrādāts karalienes Viktorija saktā. Pēc Viktorijas nāves 1901. gadā tas tika ievietots Edvarda VII sievas karalienes Aleksandras kronī, savukārt 1911. gadā tas tika nodots karalienei Marijai. Savukārt 1937. gadā tas tika ielikts karalienes Elizabetes II mātes kronī, kad tika kronēts viņas vīrs, bijušais Lielbritānijas karalis.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:44

Jaunākās diskusijas