Japāņu pētnieki noskaidrojuši, kuros brīžos suņi raud

tautaruna.lv 3.septembris 2022, 20:20
 
Freepik
Japāņu pētnieki apgalvo, ka suņi var patiesi satraukties, kad pēc ilgas prombūtnes ierauga saimniekus.

Tiek uzskatīts, ka asaras padziļina saikni starp suņiem un viņu saimniekiem. Pētījumā, kas balstīts uz 22 suņu uzvedību, tika pētīta suņu reakcija uz atdalīšanu no saimniekiem un citiem pazīstamiem cilvēkiem.

Lai pārbaudītu savu teoriju, Azabu universitātes un Džiči Medicīnas universitātes pētnieki ievietoja papīra sloksnes zem suņu acīm normālas mijiedarbības laikā ar saimniekiem un minūti pirms viņu atkalapvienošanās ar saimniekiem pēc piecu līdz septiņu stundu škiršanās.

Viņi atklāja, ka, ieraugot savus saimniekus, suņi sāka raudāt. Asaras neizdalījās, kad suņi atkal satikās ar cilvēkiem, kurus viņi pazina, bet nebija viņu īpašnieki.

Lai noskaidrotu, vai asaras patiešām ir saistītas ar mājdzīvnieku emocijām, pētnieki izmantoja šķīdumu, kas satur oksitocīnu, galveno hormonu, kas ir svarīgs saišu veidošanai. Pēc hormona lietošanas tika novērots, ka suņiem palielinājās asarošana.

Lai gan ir zināms, ka suņi raud , lai iztīrītu asaru kanālus, tas iepriekš nav bijis saistīts ar viņu emocionālo reakciju. "Mēs nekad neesam dzirdējuši par atklājumu, ka dzīvnieki lej prieka asaras, piemēram, kad tie atkal satiekas ar saviem saimniekiem," sacīja Takefumi Kikusui, viens no žurnālā Current Biology publicētā pētījuma autoriem.

Lai gan īpašnieki, iespējams, ir labāk pazīstami ar ekstātisku mājdzīvnieku astes luncināšanu vai sejas laizīšanu, suņu asaras var ietekmēt arī cilvēkus.

Suņa skatiens stimulē oksitocīna izdalīšanos, kas padara saimniekus gādīgākus vai aizsargājošākus pret savu mīluli.



Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:33

Jaunākās diskusijas