"Jums nav biš bail par savu bērnu izglītību?", soctīklos uztraukums par skolotājiem

tautaruna.lv 25.augusts 2022, 19:30
 
Andrejs Terentjevs / 64
Mācību gads sākas jau pēc nedēļas, bet daudzas skolas aizvien meklē padagogus. 

Satraukušies ir ne tikai skolu direktori, bet arī vecāki.

Pagajušajā nedēļā 138 skolas no 33 novadiem bija pieteikušas 344 vakances, meklējot 36 dažādu mācību priekšmetu pedagogus, skaidroja skolotāju izglītības projekta “Mācītspēks” pārstāve Elza Lāma.

Sociālajos tīklos valda satraukums, par ko liecina dažādi ieraksti, kas nereti pārvēršas disusijās.

Ekrānuzņēmums

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga reaģējot uz "Facebook" ierakstu raksta: "Pietrūkst sabalansētas darba slodzes, vakanču mazināšanas plāna īstenošanas, mācību līdzekļu, atbalstošas attieksmes, lielākas pedagogu tiesības, profesionālās brīvības, uzticēšanās no nacionālā līmeņa. Lai izdodas atrast kolēģus!"
"Tiklīdz studenti iznāk no PPMF, viņi ir pa taisno uz kādu no skolām jāvirza. Nepieciešama augstskolu un vispārizglītojošo skolu sadarbība. Man pabeidzot studijas nebija ne jausmas, kur likties ar savu pedagoģisko izglītību, nācās turpināt maģistratūrā. Jaunie pedagogi ir jāvaņģo, kamēr silti, lai vecie var iet pelnītā atpūtā. Tagad - rudenī, visi jaunie citās dzīvēs iekārtojušies," komentē kāda pedagoģe.
Kāda sieviete "Twitter" apstiprina bažas un saka: "Domāju, kā pārplānot budžetu un kur dabūt naudu privātskolai."

Latvijas Izglītības un zinātnes pedagogu arodbiedrības (LIZDA) plānotais pedagogu streiks sāksies 19.septembrī. Viena no prasībām ir sabalansēta darba slodze. Kā skaidro Vanaga, arodbiedrība nepiekrīt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvājumam, ka darba slodzi sabalansēs līdz 2028.gadam. Šis process esot pārāk ilgs, un to nevarot atļauties ar līdzšinējām problēmām. Savukārt otrā prasība ir panākt, lai valdība pildītu spēkā esošo Izglītības likuma normu par pedagogu atalgojuma grafiku, to saskaņojot ar algas aprēķina principiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:44

Jaunākās diskusijas