"Viņi pieņem slepkavas, bet ne izvarotājus", Krievijas cietumnieks pastāsta par vervēšanu karošanai Ukrainā

tautaruna.lv 19.augusts 2022, 12:15
 
Ekrānuzņēmums
Kā ziņo mediji un cilvēktiesību aktīvisti, Krievijas varas iestādes cietumniekiem sola apžēlošanu, ja viņi cīnīsies Ukrainā, raksta portāls "CNN".

Notiesātajiem tiek solīta brīvība un nauda. Izmisīgos telefona zvanos starp radiniekiem un ieslodzītajiem, tiek izsvērti piedāvājumi.

Mēnesi ilgās izmeklēšanas laikā CNN ir runājis ar ieslodzītajiem, kuri ir iesaistīti Krievijas jaunākajā vervēšanas shēmā, kā arī viņu radiniekiem un draugiem.

Desmitiem tērzēšanas ziņojumu starp radiniekiem, ko apskatījis CNN, ir sīki aprakstītas vilinošas atlīdzības, kas piedāvātas par karošanu Ukrainā. Jaunākie Rietumu novērojumi liecina, ka kopš iebrukuma sākuma ir nogalināti vai ievainoti līdz 75 000 Krievijas karavīru (Kremlis šo apgalvojumu ir noliedzis).

Jau vairākus gadus ieslodzīts par narkotiku noziegumiem intervētais vīrietis atrodas Krievijas cietumā un vēlējās palikt anonīms. Izmantojot kontrabandas viedtālruni, kas Krievijas cietumu sistēmā ir diezgan izplatīts, viņš pastāsta par piedāvātajiem nosacījumiem.

"Viņi pieņem slepkavas, bet ne izvarotājus, pedofilus, ekstrēmistus vai teroristus," viņš sacīja.

"Tiek piedāvāta amnestija vai apžēlošana pēc sešiem mēnešiem. Kāds runā par 100 000 rubļu mēnesī, vēl kāds par 200 000." Viņš sacīja, ka piedāvājums tika izteikts, kad jūlija pirmajā pusē cietumā ieradās neidentificēti vīrieši, kuri, domājams, ir daļa no privāta militārā formējuma. Vīrieši stāstīja, ka pēc pievienošanās notiek divu nedēļu apmācības Rostovas apgabalā, Krievijas dienvidos. Lai gan viņam bija divi gadi militārajā dienestā, viņš teica, ka vervētāji, šķiet, neuzstāj uz militārās pieredzes.

Ieslodzītais dzirdējis, ka pieteikušies 400 vīrieši. Tiesību aktīvisti, kas strādā Krievijas cietumu sistēmā, sacīja, ka kopš jūlija sākuma viņus sasnieguši neskaitāmi ziņojumi no visas Krievijas no satrauktajiem radiniekiem, kuri ir nobažījušies par savu ieslodzīto likteni.

Ieslodzīto aizstāvības grupas Gulagu.net vadītājs Vladimirs Osečkins sacīja, ka dažiem ieslodzītajiem tika apsolīts izmaksāt viņu ģimenēm piecus miljonus rubļu (82 000 ASV dolāru), ja viņi mirs, taču visas finansiālās atlīdzības, iespējams, nekad netiks piešķirtas. "Nav garantijas, nav reāla līguma. Tas ir nelikumīgi," viņš teica.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:07

Jaunākās diskusijas