"Kauns ārvalstu draugiem rādīt pilsētu", soctīklos spriež, ko iesākt ar bezpajumtniekiem Rīgā

tautaruna.lv 8.augusts 2022, 18:30
 
Raitis Plauks / F64
"Vai ir kāds puslīdz legāls veids, kā izskaust bomžus Rīgas centrā?" jautā kāds soctīklu lietotājs.

Kāds mikroblogošanas vietnes "Twitter" lietotājs aizsācis diskusiju, kurā aicina citus dalīties ar idejām, ko iesākt ar bezpajumtnieku pulcēšanos pilsētas centrā.

"Vai ir kāds puslīdz legāls veids, kā izskaust bomžus Rīgas centrā? Viņi atklāti kārto savas darīšanas visu cilvēku acu priekšā. Aizņem visus soliņus. Varbūt tās zupas virtuves var pārcet kaut kur ārpus centra? Kauns saviem ārvalstu draugiem rādīt pilsētu," raksta ieraksta autors.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis uz ierakstu atbild:

"Labākais ārvalstu piemērs te ir "Housing first" princips. Silts mājoklis (duša, virtuve) kā pamats efektīvam sociālajam atbalstam, kas ļauj atgriezties pie patstāvīgas dzīves. No šī gada izmēģina tā efektivitāti bezpajumtniecības mazināšanai arī Rīgā."

Bijušās iekšlietu ministres Golubevas padomniece Linda Curika spriež: "Var veidot dizainu, kas neļauj viņiem pulcēties (slīpi, neērti soliņi, asumi uz āra palodzēm etc), bet man tas šķiet neētiski. Drīzāk vairāk jāinvestē sociālajā rehabilitācijā. Bet tam jau nav politiskās gribas un sabiedrības spiediena".

Kāds cits dalās savā skatījumā: "tas jau ne tikai centrā, bet faktiski visur, kur ir uzstādīti jauni soliņi. Kādreiz man pagalmā bērni reāli spēlēja futbolu vai volejbolu, tagad tur apsēduši bomži un alkāni. Neviens tur neko nespēlē."

"Vēl viņus vajadzētu aizvākt no taras depozītpunktu vietām - viņi tur vairākās lokācijās reālu pritonu apkārt sataisījuši. Nodod salasīto taru, ieskrien blakus veikalā, iepērk alko un turpat pie durvīm izdzer un guļ. Cilvēkiem bail un pretīgi iet," uzskata kāds cits "Twitter" lietotājs.

Kāds cits ieraksts, kas datēts ar 2.augustu, sociālajā vietnē "Facebook" norāda uz problēmu arī Maskavas forštatē, Krasta masīvā, kur atrodas arī "Rīgas patversme".

Krasta masīva iedzīvotāja dalās pārdomās: "Uzreiz pateikšu, dzīvoju šeit jau gadus 15 un tik slikti, netīri un nepatīkami kā ir šovasar, nav bijis nekad. Viss dzīvojamais rajons dienas gaišajā laikā ir pieblīvēts ar personām bez pastāvīgas dzīvesvietas. Pagalms, katru dienu no agra rīta līdz pat brīdim kamēr tiek klienti laisti patversmē ir piepildīts ar netīriem, nepieklājīgiem un vēl vidi piemēslojošiem subjektiem, kuri atļaujas turpat pagalmā gan nokārtoties, gan papusdienot ar grādīgajiem dzērieniem.

Uz aizrādijumiem labākajā gadijumā nereaģē, bet klasiskajā variantā tevi apber ar rupju leksiku un vienvārdsakot pasūta desmit mājas tālāk. Jo problēmas ir man, nevis viņiem. Policija ir tikusi saukta regulāri un tiek joprojām. Uz to brīdi kad patruļa ir piebraukusi kungi pamet teritoriju, bet ātri vien pēc policijas aizbraukšanas ir atpakaļ."

Tiek norādīts arī uz to, ka iedzīvotājiem, kuriem pieder pagalms nav iespējas tajā uzturēties, sabiedriskā transporta soliņi ir aizņemti un arī bērniem ir jāpaskaidro "kāpēc tas onkulis guļ/čurā/smird... turpat pie bērnudārza, pagalmā vai kāpņu telpā".

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:16

Jaunākās diskusijas