"Simtreiz sliktāk nekā Covid"; pērtiķbakas pārslimojušais apraksta sajūtas slimošanas laikā

tautaruna.lv 8.augusts 2022, 13:15
 
Pixabay.com
Kādreiz tika uzskatīts, ka pērtiķbakas ir reta slimība, taču pēdējos gados ziņas par to kļūst arvien biežākas. PVO ir pasludinājusi pērtiķu baku vīrusa izplatību par starptautisku sabiedrības veselības ārkārtas situāciju, vēsta "Mirror"

Teksasas iedzīvotājs Lūks Šannahans saslima ar pērtiķbakām un pastāstīja, kā juties slimības laikā. Pēc viņa teiktā, sajūtas bija "simts reizes sliktākas nekā slimojot ar koronavīrusu". Savas slimības laiku viņš nosauca par "dzīvu elli".

Vīrietis žurnālistiem stāstīja, ka pagājušajā vasarā pārslimojis kovidu, taču pērtiķbakas ar šo slimību nevar pat salīdzināt.


"Uz ādas parādās izsitumi pūslīšu veidā. Tām nedrīkst pieskarties. Katru reizi, kad tomēr to darāt, sajūtas ir tādas, it kā kāds skrāpētu ādu ar dārzeņu mizotāju," teica amerikānis.

Pērtiķu baku simptomi:

  • augsta tenperatūra';
  • izsitumi (pūslīši) uz ādas;
  • pietūkuši limfmezgli.

Var parādīties arī:

  • nogurums;
  • galvassāpes;
  • muskuļu sāpes;
  • muguras sāpes;
  • drebuļi;
  • izteikts vājums.

Pirmās piecas dienas pērtiķbakas ir līdzīgas gripai: paaugstinās temperatūra, palielinās limfmezgli, sāp galva, sāp kauli, parādās drebuļi. Iespējams reibonis un vemšana. Izsitumi parādās vienas līdz trīs dienu laikā pēs temperatūras paaugstināšanās.

Aktuālā informācija par pētiķu baku gadījumiem Latvijā
Latvijā reģistrēti trīs pērtiķu baku inficēšanās gadījumi. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) veicot epidemioloģisko izmeklēšanu noskaidroja, ka visi apstiprināto pērtiķu baku gadījumu infekcijas avoti ir ārpus Latvijas, vietējā transmisija sabiedrībā nav konstatēta. Visi trīs gadījumi ir epidemioloģiski parvaldīti, SPKC organizējot standarta epidemioloģiskās drošības pasākumus, lai novērstu infekcijas izplatīšanos.

SPKC atgādina, ka pērtiķu bakas ir reta vīrusu izraisīta infekcijas slimība, kura visbiežāk sastopama Centrālāfrikas un Rietumāfrikas valstīs. Infekcijas rezervuārs dabā joprojām nav zināms, bet vīruss tika konstatēts dažiem grauzējiem un pērtiķiem, no kuriem inficējās arī cilvēki. Pērtiķu baku gadījumi cilvēkiem bija reģistrēti arī ārpus Āfrikas saistībā ar starptautiskiem ceļojumiem vai importētiem dzīvniekiem. Pērtiķu baku inkubācijas periods (laiks no inficēšanās līdz simptomiem) ir no 5 līdz 21 dienai. 

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:04

Jaunākās diskusijas