Pauls Timrots par +1km/h ātruma sodiem: Tas ir ļoti stulbs priekšlikums

Portāls nra.lv 16.augusts 2022, 5:00
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Izskanējušas runas, ka turpmāk autovadītājiem policija piemēros sodu, ja atļautais braukšanas ātrums tiks pārsniegts jau par vienu kilometru stundā. TV3 raidījums “Zebra” skaidroja, vai tā patiešām būs?

Raidījuma vadītājs Pauls Timrots atgādināja, ka pagaidām šādas izmaiņas normatīvajos aktos vēl nav pieņemtas - šāds priekšlikums, ka naudas sodu par atļautā braukšanas ātruma pārkāpšanu varētu piemērot arī par ātrumu, kas atļauto pārsniedz par desmit kilometriem stundā, izskanējis vien Ceļu satiksmes drošības padomes domnīcas pārstāvju diskusijā, līdz ar to vēl neko nenozīmē.

Timrots norāda, ka priekšlikums sacēlis lielu jezgu autovadītājos, un, viņaprāt, tas ir ļoti stulbs priekšlikums.

Salīdzinot publiski pieejamos datus par fotoradaru izvietojumu Latvijā un avārijām to tuvumā, secināms, ka gar fotoradariem cilvēki brauc prātīgi, avāriju tur ir maz. “Kāpēc mums vajag vēlreiz raustīt mehānismu, kurš ļoti labi strādā un savu mērķi ir sasniedzis?” neizpratnē ir Timrots.

Pētot atbraucēju ātrumu uz Rīgas apvedceļa, Timrots secina, ka vairums tobrīd garāmbraucošo mašīnu ievēro atļauto braukšanas ātrumu un, visticamāk, to spidometrā rādās lielāks uzņemtais braukšanas ātrums nekā realizētā. Viņš secina, ka ir atsevišķi autovadītāji, kas brauc divreiz ātrāk par atļauto braukšanas ātrumu un arī rada avārijas situācijas. Nav izprotams, kā, uzliekot sodu par vienu pārsniegtu kilometru atļautā ātruma stundā, izdotos ierobežot tos, kas nesas? “Vienkārši sačakarēsim dzīvi 90% autovadītāju, kuri, drošības pēc, brauks vēl lēnāk - ar 80 kilometriem stundā, lai tikai nepieļautu kļūdas, bet tie, kas nesas, tie arī nesīsies,” norāda viņš. Tas vēl vairāk saraustīšot satiksmes plūsmu un cerēto mērķi nesasniegs, ko varētu paveikt tas, ja orientēties tieši uz to šauro šoferu grupu, kas nekaunīgi regulāri pārsniedz atļauto ātrumu - jāpalielina policiju patruļu skaits uz ceļiem, jādomā, lai sodi būtu efektīvi un tiktu piešķirti, secina “Zebra”.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:04

Jaunākās diskusijas