Krievu karavīra māte: Tur nav maskaviešu un valdības ierēdņu dēlu

tautaruna.lv 15.jūlijs 2022, 16:30
 
Pixabay
Portāls "BBC" publicējis sava Maskavas korespondenta sarunu ar kāda krituša karavīra māti, kura atklāj notiekošo Krievijā.

20. februārī Vaļa saņēma zvanu no sava dēla Krievijas armijā. Viņa vienība atradās "mācībās" netālu no Ukrainas robežas. "Viņš teica, ka viņi aizņemti ar šaušanu un dzīvo teltīs," Vaļa stāsta. "Tā bija pēdējā reize, kad es ar viņu runāju."

Krievijas ofensīva tās kaimiņvalstij ir nesusi neizsakāmas ciešanas. Kopš prezidenta Vladimira Putina pavēles veikt iebrukumu Ukrainā ir nogalināti tūkstošiem civiliedzīvotāju.

Vaļa nav viņas īstais vārds. Baidoties no varasiestāžu represijām par runāšanu, māte ir lūgusi slēpt viņas identitāti.

"Galu galā seržants, ar kuru es runāju, man teica: "Jūsu dēls pēdējo reizi sazinājās 23. februārī.

"Tātad kāpēc jūs zvanījāt [lai pateiktu, ka viss ir kārtībā]? Tikai tāpēc, lai mūs nomierinātu?"

"Atvainojiet, es esmu tikai seržants," viņš teica.

Vaļa mēģināja uzzināt vairāk. "Es rakstīju sava dēla nodaļai," viņa atceras.

"Es rakstīju uz militāro apgabalu biroju. Es rakstīju Aizsardzības ministrijai. Un pēc tam es viņiem visiem uzrakstīju vēlreiz.

"Neviens man nav sniedzis pamatinformāciju: kur, kad un kā mans dēls pazuda. Man ir teikts tikai tas, ka viņš piedalījās "speciālajā militārajā operācijā" un ka viņš ir pazudis."

Cik krievu karavīru ir nogalināti Ukrainā? Krievijā ziņot par kaut ko citu, izņemot oficiālos skaitļus, ir noziedzīgs nodarījums. Bet oficiālus skaitļus ir grūti iegūt. Krievijas Aizsardzības ministrija nav atjauninājusi oficiālo militāro upuru skaitu kopš 25. marta.

Krievija nosoda ukraiņu karavīrus un amatpersonas kā "ultranacionālistus" un "nacistus". Viņi apgalvo, ka Ukraina ir agresors, bet Krievija - atbrīvotāja.

Bet Vaļa neuzskata Ukrainu par ienaidnieku.

"Ja mūsu valstij būtu uzbrukts šādi, mēs arī aizstāvētu sevi tāpat kā viņi. Mēs aizstāvētu sevi un būtu arī dusmīgi," viņa saka.

Daudzi krievi patiešām tic oficiālajai valdības nostājai un atbalsta "īpašo militāro operāciju", kā to viņiem piedāvā valsts televīzija. Krievijā Kremlis kontrolē TV un līdz ar to arī ziņojumapmaiņu.

Bet ne pilnībā. Vaļa sazinās ar karavīru mātēm visā Krievijā. Viņa apgalvo, ka māšu vidū pieaug aizvainojums pret varas iestādēm. "Viņas ienīst valdību. Viņas ienīst Putinu," saka Vaļa. "Viņas visi vēlas, lai šis karš beidzas. Ta domā visas mātes."

"Mēs esam zemākā šķira. Mēs esam vienkārši lauku ļaudis. Visi puiši, kas piedalās kaujās, ir no attāliem Krievijas reģioniem. Nevis maskavieši. Tur nav valdības ierēdņu dēlu," saka Vaļa.

Kopš sarunas ar mums Vaļa ir saņēmusi oficiālu paziņojumu, ka viņas dēls ir nogalināts Ukrainā. Vēl viens krievu karavīrs, kurš neatgriezīsies mājās.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:16

Jaunākās diskusijas