Nejauši atklāj nezināmu Vincenta van Goga pašportretu

tautaruna.lv 17.jūlijs 2022, 19:12
 
Scanpicx
Kāds Skotijas muzejs, iespējams, nejauši atklājis Vincenta van Goga pašportretu. Tas atrodas pasaules slavenā gleznotāja gleznas aizmugurē, raksta portāls "Der Spiegel".

Kādā Skotijas muzejā nejauši atklāts nezināms pašportrets, kuru, domājams, ir veidojis holandiešu gleznotājs Vincents van Gogs . Tas "ļoti iespējams" ir slavenā mākslinieka zīmējums, paziņoja Skotijas Nacionālā galerija Edinburgā.

Attēls, kurā redzams bārdains vīrietis ar šalli un cepuri, tika atklāts, kad Van Goga gleznai "Zemniece baltā cepurē" (1885) tika veikta rentgens, gatavojoties izstādei. Pašportrets ir audekla aizmugurē. Tas bija pārklāts ar vairākām līmes un kartona kārtām, kuras, iespējams, tika piestiprinātas 20. gadsimta sākumā izstādei. Ir zināms, ka van Gogs izmantoja gleznu aizmuguri, lai ietaupītu naudu.

Labi redzama kreisā auss, kuru gleznotājs nogrieza 1888. gadā. Tāpēc zīmējumam jābūt izveidotam iepriekš. Tas, iespējams, ir agrīns darbs un viens no pirmajiem pašgleznošanas mēģinājumiem. Galerija vēlas sniegt apmeklētājiem ieskatu skicē, izmantojot pēc pasūtījuma izgatavotu gaismas kasti.

Kuratore Frensisa Faula bija entuziasma pilna. "Šādi brīži ir neticami reti," viņa teica. "Mēs esam atklājuši nezināmu Vincenta van Goga darbu, kurš ir viens no nozīmīgākajiem un pazīstamākajiem māksliniekiem pasaulē." Šī ir neiedomājama dāvana Skotijai .

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 23:26

Jaunākās diskusijas