Zinātnieki: Vidusjūras reģionā pastāv zemūdens vulkānu izvirdumu un cunami risks

tautaruna.lv 1.jūlijs 2022, 14:30
 
Ilze Zvēra / F64
Seismiski aktīvajā zonā pie Itālijas krastiem pastāv zemūdens vulkānu izvirduma un cunami risks, uzskata zinātnieki. Efektīvākais veids, kā iegūt objektīvu informāciju, ir niršana, ziņo portāls "LSM".

Vulkanologs Frančesko Italiano skaidroja: "Niršana ir vienīgais veids, kā savākt datus, lai novērtētu reālos riskus. Tā arī iespējams novērot, kas mainās vulkāniskajā darbībā.”

Seismiskā aktivitāte valsts dienvidu daļā palielinās, un patlaban pētījumi notiek pie Stromboli salas uz ziemeļiem no Sicīlijas. Tikai 12 kvadrātkilometrus plašais sauszemes gabaliņš jau izpelnījies pētnieku ievērību, jo uz tā atrodas viens no trim Itālijas aktīvajiem vulkāniem.

Līdzīgi procesi novērojami arī zem ūdens, un pētījumu gaitā noskaidrots, ka gultnes karstajiem avotiem un virszemes vulkānam ir viens magmas avots. Šeit ir arī interesanta jūras flora un fauna, bet īpaša zinātnieku interese ir par minerāliem, kas pirms trim miljardiem gadu varēja veicināt dzīvo organismu rašanos.

Pētnieki vienlaikus norāda, ka pagaidām ir neiespējami precīzi prognozēt izvirdumus un zemestrīces, jo cilvēki pārāk maz zina par procesiem zemes garozā. Jūras un okeāni var sagādāt arī nepatīkamus pārsteigumus, jo līdz šim izpētīta tikai piektā daļa no okeāna gultnes.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl portālā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:11

Jaunākās diskusijas