Ostas blokāde, bēgļu krīze, atombumba... - 7 iespējamie varianti Krievijas atbildei Lietuvai

tautaruna.lv 24.jūnijs 2022, 19:03
 
Dmitrijs Suļžics/F64
"Pēdējās dienās daudz runu par to, kā Krievijas atbildēs uz Lietuvas lēmumu slēgt tranzītu uz Kaļiņgradu. Daži pat aizrunājušies, ka Krievija iebruks, ieņems Suvalku koridoru. Tās protams pilnīgas muļķības. Bet varam aplūkot, kādas iespējas Krievija izskata," mikroblogošanas vietnē "Twitter" ar saviem apsvērumiem dalījies politisko procesu apskatnieks Jurģis Liepnieks.

J. Liepnieks minējis 7 iespējamos variantus:

1. Klaipēdas ostas blokāde no jūras. J. Liepnieks šaubās, vai tas tiks realizēts. "Nato var bloķēt Kaļiņgradu, kas nozīmē nopietnu eskalāciju tieši starp Krieviju un NATO

2. Militāra provokācija no Baltkrievijas puses. "Mazs Baltkrievijas karš ar NATO. Krievijai tas varbūt pat derētu, bet Lukašenko noteikti top nedarīs," vērtē J. Liepnieks.

Šīs abas iespējas viņš uzskata par visai utopiskām.

3. Lietuvas elektro sistēma tiek atslēgta no savienojumiem ar Baltkrieviju.

J. Liepnieka vērtējumā Lietuvai tas nekādas lielas problēmas nesagādās.

4. Sankcijas pret Lietuvas tranzītu caur Baltkrieviju. Arī šis pēc J. Liepnieka vērtējuma Lietuvai nenodarīs lielu postu, jo sankciju dēļ jau tāpat nekāds tranzīts nenotiek.

5. Mēģinājumi atjaunot bēgļu krīzi caur Baltkrieviju. "Var mēģināt, bet arī pagājušā bēgļu krīze maksāja Lukašenko daudz dārgāk nekā viņam gribētos. Turklāt, rezultātā tika nostiprināta Polijas un Lietuva robeža ar Baltkrieviju," atceras J. Liepnieks.

6. Krievijā būs mobilizācija. "Šo variantu es neizslēdzu. Tad mobilizācija rietumu kara apgabalā var tikt veidota tā, lai it kā radītu militārus draudus arī Baltijas valstu virzienā. Bet blefs, jo reālu spēku atvērt vēl vienu fronti, tagad ar NATO, tādu Krievijai nav," rezumē J. Liepnieks.

Rezumējot - jo ilgāk turpināsies karš Ukrainā, jo māzāk kāds baidīsies no Krievijas. Krievija kļūs ar katru nedēļu vājāka un Krievijai attiecīgi radīsies problēmas visur - Sīrijā, Kaļiņgradā, Piedņestrā, Osetijā, uz Kazahstānas robežām, Kuriļos visur..."

uzskata J. Liepnieks.

7. "Vienīgais, ko Krievija vēl var, un ko ļoti iespejams arī izdarīs, - uzmest kādam kaut kur atombumbu. Jā, to viņi var. Ticamākās vietas šādam uzbrukumam Ukraina un/vai Polija. Taču tas tikai pasliktinās Krievijas stāvokli, nevis uzlabos," piebilst J. Liepnieks.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl portālā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:59

Jaunākās diskusijas