Atklāj, kuras populāras pretsāpju zāles teju nemaz nav efektīvas

tautaruna.lv 17.jūnijs 2022, 17:30
 
pexels.com
Jaunā pētījumā atklāts, ka viens no visbiežāk lietotajiem pretsāpju līdzekļiem nemaz nav tik efektīvs, vēsta "Eat This, Not That".

Pirms kāda laika Austrālijā tika veikts jauns pētījums, kurā tika analizēts viens no populārākajiem pretsāpju medikamenti un tā ietekme uz sāpju samazināšanu.

Acetaminofēns jeb paracetamols bieži vien tiek lietots pie dažādām sāpēm. Tomēr izrādās, ka ne vienmēr tas būs efektīvs un palīdzēs novērst tās.

Saskaņā ar publicēto pētījuma aprakstu Austrālijas medicīnas žurnālā, paracetamols ir neefektīvs sāpju mazināšanas līdzeklis ļoti daudzos gadījumos.

Pētnieki analizēja paracetamola efektivitāti 44 dažādās sāpju situācijās, sākot no zobu sāpēm līdz galvassāpēm. Atklājās tas, ka tikai dažos gadījumos šis medikaments tik tiešām spēj samazināt sāpes.

"Lai gan paracetamols tiek plaši lietots, tikai retos gadījumos ir pierādīta tā efektivitāte sāpju mazināšanā," teikts pētījumā.

Pētījumā atklājās pārsteidzošs fakts, paracetamols spēja samazināt sāpes tikai četros gadījumos no 44 dažādiem sāpju veidiem.

Saskaņā ar pētījumu paracetamols efektīvi samazina ceļa un gūžas sāpes, kas saistītas ar osteoartrītu, sāpes pēc kraniatomijas, galvassāpes un sāpēs iegurņa rajonā.

Pētījumā pierādījās, ka paracetamols nespēj mazināt akūtas sāpes muguras lejadaļa, kakla sāpes saaukstēšanās laikā, migrēnas radītās sāpes bērniem un pusaudžiem, zobu sāpes, vēdera sāpes, hroniskas muguras sāpes, pēcoperāciju sāpes.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:37

Jaunākās diskusijas