Kā veiksmīgāk aklimatizēties ceļojuma laikā?

tautaruna.lv 4.jūnijs 2022, 21:05
 
Kaspars Krafts / F64
Vidēji veselīga cilvēka miega dzīves cikls vienu laika atšķirības stundu piemēro jauniem apstākļiem vienas dienas laikā, raksta portāls "LSM".

Piemēram, ja lidojat uz Ņujorku, kur ir 7 stundu laika atšķirība, pilnībā adaptējušies būsiet tikai pirmās nedēļas beigās. Tāpēc arī loģiska rekomendācija - plānojiet ceļojumu vismaz divas reizes vairāk dienām kā stundu laika atšķirība. Uz ASV, kur vismaz 7 stundu starpība, vismaz 14 dienu ceļojumu.

Mūsu bioloģisko pulksteni regulē galvenokārt cirkadiānie ritmi, ko nosaka saules gaismas un tumsas cikls. Lidojot uz rietumu pusi, iespējams beidzot mosties agri, lai priecātos par saullēktiem, bet, ceļojot uz tālākiem austrumiem, pirmajās dienās var daudz brīvāk izbaudīt naktsdzīvi džeza klubos bez lielas miegošanās.

Cīruļi un pūces beidzot spēj izbaudīt pretējās lomas.

Dažādiem ceļotājiem pierastas dažādas taktikas, lai pirmajās dienās labāk adaptētos. Kāds pirmo ceļojuma daļu plāno vairāk relaksētu, tuvāk pie baseina un tālāk no pilsētas labākajiem džina bāriem, lai organisms mierīgi pārkārtojas. Cits ieliek sevi stingrākos rāmjos, rezervējot aktīvas ekskursijas un lielākus visa veida kulturālus piedzīvojumus jau pašā sākumā.

Mūsu iekšējam pulkstenim var palīdzēt lielāka kulinārās eksotikas baudīšana pusdienlaikā, nevis vēlu vakarā. Var laicīgi sagatavoties arī ar pareizu dzērienu izvēli. Uz Āziju - ar jauku Latvijas pļavu zāļu miega tēju pirmo nakšu mieram. Uz Dienvidamerikas kalniem - ar kokas lapu tēju pēcpusdienas mundrumam.

Daudzi lieliski galamērķi Eiropā un visā Āfrikā ir ar minimālu laika atšķirību. Dažas dienas viegli dulla galva noteikti nedrīkst būt iemesls, lai atteiktos no aizraujošas kultūras un unikālas vēstures ceļojuma uz Japānu vai piedzīvojumiem Argentīnas un Čīles iespaidīgajos Patagonijas mežonīgās dabas plašumos. Ja ieplānojam doties ekspedīcijā uz Dienvidpolu vai Ziemeļpolu, tad tur teorētiski ir spēkā Latvijas laiks, tiesa gan, tieši tikpat lielā mērā kā jebkuras citas laika zonas laiks, jo polos satiekas visi pasaules meridiāni.

Viss ir saplānojams saskaņā ar mūsu bioloģisko pulksteni, ceļojuma ideju, mērķiem un katra individuālajām īpašībām un vēlmēm.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:56

Jaunākās diskusijas