Akmens tilta margas joprojām rotā sirpis un āmurs; iedzīvotāji pikti par pašvaldības nespēju atbrīvoties no padomju laiku simbolikas

tautaruna.lv 25.maijs 2022, 20:30
 
Ekrānuzņēmums
Laikā, kad aktualizēta nepieciešamība atbrīvoties no okupāciju slavinošiem simboliem, rīdzinieci mulsina Pārdaugavas krastmalas norobežojumā iestrādātā padomju laika simbolika – sirpis un āmurs. Okupācijas režīma simbols “rotā” daudzas margas pretī nacionālajam simbolam Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, ziņo portāls "TV3".

“Bez Tabu” redakcijā vērsās skatītāja Laura. Viņa pauda neizpratni par Daugavas kreisā krasta nožogojumiem Rīgā no Akmens līdz Dzelzceļa tiltam (vairāk nekā puskilometru garš nogrieznis), kuros joprojām redzama padomju simbolika - sirpis un āmurs.

"Runā par to, cik svarīgi ir atbrīvoties no PSRS mantojuma, tai skaitā simboliem. Tagad aktuālā tēma ir ”uzvaras” piemineklis, tomēr - kas notiek ar tilta margām Mūkusalas ielā pretī Latvijas Nacionālajai bibliotēkai? Tur mūs ”priecē” ar populārāko padomju simbolu sirpi un āmuru. Vai margas tiks mainītas," saka iedzīvotāja Laura.

Arī citi “Bez Tabu” Rīgā uzrunātie iedzīvotāji pauda neizpratni par šādiem “rotājumiem”. Vairums uzskatīja, ka šīs okupācijas laika paliekas jāaizvāc no iedzīvotāju acīm, tomēr daži norādīja, ka novācamas būtu tikai okupāciju slavinošas kulta vietas, piemēram, “okupācijas stabs” Pārdaugavā, bet šādas sīkas detaļas būtu saglabājamas kā vēstures liecības.

Viedokli, ka padomju laika simboli būtu no Daugavmalas jāaizvāc, iedzīvotāji pauda jau pirms vairākiem gadiem. 2016. gadā pašvaldība informēja, ka līdz 2018. gadam pārbūvēs Mūkusalas krasta promenādi, tai skaitā nomainīs nožogojumu, bet, kā redzams, tas nav izdarīts.

Pašvaldība nav atteikusies no promenādes pārbūves un aizvien uzstāj, ka PSRS simboliem Daugavmalā nav vietas, norādīja Rīgas pašvaldības pārstāve Edīta Matuseviča. Viņa norādīja, ka pārbūves plānus nācās atlikt, jo projekts ir gana dārgs - pašvaldībai tas izmaksāšot aptuveni 20 miljonus eiro. Pašlaik notiekot darbs pie naudas meklējumiem.

Taujāta, kāpēc nav rasts risinājums, lai simboli nebūtu redzami, piemēram, aizmetinot tos ar metāla plāksnēm, negaidot promenādes pārbūvi, galvaspilsētas pašvaldības pārstāve Matuseviča norādīja, ka “šobrīd visa uzmanība pievērsta pieminekļa demontāžai Uzvaras parkā, sākam ar to, pēc tam tiksim pie citiem simboliem”.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:36

Jaunākās diskusijas