Pēc saņemta sitiena no skolnieka vēlāk nomirst cienīts un iemīļots skolotājs

tautaruna.lv 29.maijs 2022, 0:30
 
Ekrānuzņēmums/FB
Maija vidū Rīgas Katoļu ģimnāzijā ir tradīcija – skolas darbinieki un audzēkņi vienojas kopbildei. Šoreiz tas ir krietni atšķirīgāks brīdis, jo turpmāk iemūžinātajās bildēs vairs nebūs redzams vēstures skolotājs Uldis Krēsliņš, kurš maija sākumā devās aizsaulē, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

"Viņš mums bija ļoti dārgs, iemīļots pasniedzējs. Bērni saka - foršs skolotājs. Viņa nāves ziņa bija šoks mums, satrauca. Palika tāda neskaidrība, nav miers dvēselē. Šinī brīdī mēs sajūtam tādu satraukumu, kā tas viss notika, jo pēdējā ziņa bija par traumu darba vietā," raidījumam uzsver Rīgas Katoļu ģimnāzijas direktore Anna Jermakoviča.

Skolotājs Uldis bijis ne tikai viens no izcilākajiem Latvijas vēsturniekiem, bet arī liels darba rūķis, vienlaikus strādājot vēl Okupācijas muzejā un pat vairākās izglītības iestādēs. Viena no tām bija Rīgas 5. pamatskola - attīstības centrs. Tieši tur vēstures skolotājs nesen piedzīvoja fizisku konfliktu ar kādu audzēkni. Jermakoviča kopā ar kolēģiem uzskata, ka notikušais varētu būt cieši saistīts ar Krēsliņa nāvi.


Vienīgais, tās ziņas, kas ienāca mūsu skolā, tātad bija trauma darba vietā, pēc tam bija “slimības lapa”, slimnīca un nāve. Tas, ko mēs redzam atspoguļotu Valsts izglītības informācijas sistēmā. Šinī brīdī ar to vien, ka skolotājs bija informēts, ka bērni tur ir ar īpašām vajadzībām, varbūt bija par maz. Tikai ar šo informēšanu, tātad, viņš nebija pasargāts, tur blakus nebija atbilstoša atbalsta personāla. Tas ir tas, ko mēs redzam,

sacīja Anna Jermakoviča.





Rīgas 5. pamatskola atrodas iepriekš tā dēvētās Meža skolas jeb Rīgas Sanatorijas internātpamatskolas telpās. Šo izglītības iestādi apmeklē bērni ar nopietnām veselības un garīga rakstura kaitēm. Vēl pirms reorganizācijas 2017. gada novembrī iereibis skolnieks skolā pamatīgi piekāva izglītības iestādē dežurējošo Rīgas pašvaldības policijas darbinieku. Pusaudzis veica vairākus sitienus pa galvu, līdz izdevās aptuveni 60 gadus veco kārtības sargu nogāzt zemē, pēc tam izdarot arī spērienu. Uz notiekošo agresiju nolūkojās lērums audzēkņu.

Skolas direktore drīz pēc notikušā amatu pameta, bet pusaudzim par policista piekaušanu piesprieda nosacītu cietumsodu uz pusotru gadu ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Aizritējuši nepilni pieci gadi, un skolā atkal noticis ievērojams konflikts.

Raidījumā “Bez Tabu” vērsās Rīgas Katoļu ģimnāzija, uzskatot, ka Latvijas vēsturnieka, vēstures doktora un pasniedzēja Ulda Krēsliņa nāve 3. maijā esot cieši saistīta ar iepriekš piedzīvotu fizisku konfliktu ar vienu no Rīgas 5. pamatskolas - attīstības centra audzēkņiem.


Lai arī direktori Ilutu Vilnīti uz vietas raidījumam neizdodas sastapt, TV3 zināms, ka skolotājs, mēģinot paņemt viedierīci no skolēna, kurš to lietoja mācību stundas laikā, saņēma sitienu pa žokli. Drīz vien Rīgas 5. pamatskolas - attīstības centra teritorijā ieradās gan likumsargu, gan arī neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde, nogādājot pasniedzēju slimnīcā.

Gita Gžibovska, Valsts policijas pārstāve:
"25. martā Valsts policija bija saņēmusi izsaukumu uz izglītības iestādi Rīgā, Brīvības gatvē, saistībā ar to, ka skolotājam bija nodarīta galvas trauma. Pēc notikušā cietušais tika nogādāts ārstniecības iestādē, un policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka pēc pāris stundām viņš no medicīnas iestādes izrakstīts. Tāpat medicīnas iestādē tika nogādāts arī bērns, kurš, iespējams, bija iesitis vīrietim. Notikušais tika reģistrēts Valsts policijas Rīgas Teikas iecirknī. Tomēr, ņemot vērā, ka arī pēc vairākām dienām pēc notikušā Valsts policija nesaņēma iesniegumu ne no cietušā, ne citām personām saistībā ar nodarītajiem miesas bojājumiem, tika pieņemts lēmums par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu. Valsts policija iepriekš nebija saņēmusi informāciju par vīrieša nāvi un to, ka viņa nāves iemesls varētu būt saistīts ar iepriekš minēto gadījumu. Taču, ņemot vērā raidījumā saņemto informāciju, tiks uzsākta resoriskā pārbaude un pieprasīta informācija no medicīnas iestādes.
Rīgas 5. pamatskola - attīstības centrs ir Rīgas domes pakļautībā esoša izglītības iestāde. Nedz skolas direktore, kura šobrīd atrodoties atvaļinājumā, nedz arī Rīgas domes Izglītības departaments uz “Bez Tabu” jautājumiem klātienē atbildēt nevēlas.

Iluta Vilnīte, Rīgas 5. pamatskolas - attīstības centra direktore:
"Protams, skola jau konflikta dienā, t.i., 25. martā, bija visus apstākļus noskaidrojusi un attiecīgi reaģējusi, nodrošinot palīdzību un atbalstu skolotājam, kā arī veicot darbu ar skolēnu un viņa vecāku. Ir izanalizēti iespējamie konflikta cēloņi. Ikdienā skolā ir droši darba apstākļi, un tie būtiski neatšķiras no citām skolām, taču darbiniekiem jāņem vērā, ka skolā mācās skolēni ar psihiskās veselības traucējumiem. Papildus darbiniekiem skolēnu brīvlaikā plānots atkārtoti organizēt profesionālās pilnveides kursus par konfliktu risināšanas stratēģijām un lietišķās uzvedības analīzes pieeju".

Bez Tabu taujāja, vai konkrētais incidents varētu būt saistīts ar pasniedzēja nāvi?

"Šis nav skolas kompetences jautājums, taču tajā paša laikā jāvērš uzmanība uz pietiekami lielo laika intervālu starp abiem Jūsu minētajiem notikumiem, līdz ar to šādus secinājumus nav korekti veikt. Pēc konflikta (tās pašas dienas pēcpusdienā), sazinoties ar pedagogu, tika noskaidrots, ka viņš jūtas samērā labi un no ārstniecības iestādes pēc izmeklējumu veikšanas devās mājās. Arī vēlāk, periodiski sazinoties ar pedagogu, sarunās viņš bija dzīvespriecīgs un runāja par atgriešanos skolā, vienīgi satraucās, ka skolēniem nevar novadīt visas mācību stundas, "skaidroja skolā.

Vēlāk skola periodiski sazinājās ar pedagogu. Ir notikusi savstarpēja informācijas apmaiņa - gan telefoniski, gan sarakstēs. Un pedagogs bija dzīvespriecīgs un runāja par atgriešanos skolā. Mēs esam ar skolu vienojušies, ka papildus darbiniekiem skolēnu brīvlaikā noteikti tiks organizēti atkārtoti profesionālās pilnveides kursi, kā risināt konfliktsituācijas, par konfliktsituācijas risināšanas stratēģijām, par lietišķās uzvedības analīzes pieeju. Un, jāsaka tā, ka skola arī, skolas vadība turpinās organizēt individuālās sarunas ar skolas darbiniekiem.
Izglītības kvalitātes valsts dienests uzsver, lai arī tamlīdzīgu konfliktu skolās Latvijā nav daudz, uzmanība obligāti jāpievērš katram no gadījumiem. Konkrētajā situācijā dienests pašreiz ietur nogaidošu pozīciju, proti, nepieciešams citu iesaistīto institūciju un tiesībsargājošo iestāžu lēmumi.

Saistībā ar “Bez Tabu” sižetu par Ulda Krēsliņa nāvi un tās iespējamo saistību ar notikušo konfliktu skolā Valsts policijā tomēr tiks uzsākta resoriskā pārbaude, pieprasot informāciju no medicīnas iestādes. Izmeklēšanu veic arī Valsts darba inspekcija.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:55

Jaunākās diskusijas