Latvijas iedzīvotāji atklāj, kāpēc steidz braukt uz Baltkrieviju

tautaruna.lv 23.maijs 2022, 1:30
 
Ilustratīvs attēls / Dmitrijs Suļžics /F64
Baltkrievija nolēmusi līdz gada beigām pagarināt pirms mēneša ieviesto pagaidu atļauju bez vīzas apmeklēt Baltkrieviju Lietuvas un Latvijas iedzīvotājiem. Lai gan Valsts drošības dienests un Ārlietu ministrija brīdina par augstiem riskiem un baltkrievu specdienestu īpašu interesi, robežpunktos Silenē un Pāterniekos vieglo automašīnu plūsma manāmi pieaugusi, ziņots Vidzemes televīzijas sižetā, par kuru ziņo lsm.lv.

Par spīti Ārlietu ministrijas aicinājumam neizmantot Baltkrievijā ieviesto bezvīzu režīmu jau teju mēnesi Silenes robežpunktu ik dienu šķērso vairāk nekā simts Latvijas valstspiederīgo.

“Vieglo automašīnu plūsma palielinājās piecas reizes. Ja runā par Latvijas valstpiederīgajiem, to skaits palielinājās vēl vairāk,” stāstīja Valsts robežsardzes Silenes robežkontroles punkta priekšnieka pienākumu izpildītājs Artūrs Pupins.

Daugavpilī satiktie cilvēki arī uzskata, ka viņiem bezvīzu režīms ir vajadzīgs.

Daugavpiliete Belogeja sacīja: “Ļoti labi. Mans vīrabrālis dzīvo Baltkrievijā. Tā jau ļoti reti pie viņa braucam, tagad, iespējams, aizbrauksim.”

Arī daugavpiliete Tatjana vasarā plānojot apciemot vecākus. Savukārt Rolands atbildēja: “Grūti pateikt, pats nebraucu uz turieni. Varbūt arī labi tiem, kas braukāja visu laiku, bet tiem, kas nebrauca, nezinu, vai tas labi vai slikti.”

Autobuss Minska-Rīga katru dienu dodas uz Baltkrieviju un atpakaļ. Parasti reisi ir aizpildīti, jo daudzi vietējie dodas uz kaimiņvalsti apciemot radus, apkopt kapus vai citu iemeslu dēļ.

“Es kā papildu reiss braucu. Šodien mazāk, bet vakar divi pilni autobusi brauca. Pārsvarā brauc kādi 40% ar Krievijas pasēm, un atlikušie ar Latvijas un Baltkrievijas pasēm. Mums braucēju vairāk, kā ir bezvīzu režīms, iedomājaties - divi autobusi,” stāstīja autobusa šoferis.

Cilvēkiem ir dažādi iemesli, lai dotos uz Baltkrieviju. Kāda Rīgas iedzīvotāja pastāstīja, ka izmanto bezvīzu režīma iespēju, lai tiktos ar bijušo klasesbiedreni. Savukārt Krievijas pilsonim Dimitrijam, kurš dzīvo Daugavpilī, svarīga ir iepirkšanās, jo kaimiņvalstī, viņaprāt, ir lētāka un dabiskāka pārtika.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:01

Jaunākās diskusijas