Politologs asi kritizē Levitu par sacīto Uzvaras pieminekļa sakarā

tautaruna.lv 12.maijs 2022, 11:30
 
f64.lv, Ģirts Ozoliņš
Latvijas iedzīvotāji ir vienoti, atbalstot Ukrainu - neatkarīgi no valodas, kurā cilvēki runā mājās, tā marta sākumā sacīja Latvijas prezidents Egils Levits. Taču nesen mikroblogošanas vietnē Twitter viņš publicēja ierakstu, kas, pēc analītiķu domām, visus, kas ieradās pie pieminekļa Pārdaugavā, pielīdzina "krievu pasaules" piekritējiem. Tas ir nekonsekventi un negodīgi, norādīja LTV7 raidījuma TČK viesi.

""Krievu pasaulē" dzīvojošo pulcēšanās pie Okupantu pieminekļa ir necieņa pret Latvijas valsti un latviešiem. Latvijas patrioti no tās stingri norobežojas. Vidusceļa te nav," rakstīja Levits.

Levita izteikumus komentē Latvijas Universitātes (LU) profesors Juris Rozenvalds.

“Mani nemaz nepārsteidza mūsu augsta ranga politiķu reakcija, jo tas ir turpinājums tam, ko Latvijā jau sen sauc par integrācijas politiku. Tas ir priekšstats, ka latviešu politiķi - teiksim Levita kungs - daudz labāk par krieviem zina, kas krieviem ir vajadzīgs, lai viņi Latvijā būtu laimīgi.

Šis uzskats pastāv jau daudzus gadus. Un es biju pārsteigts, cik ātri viņi aizmirsa teikto pirmajās dienās pēc 24. februāra. Tad bija baiļu elements, “šie ir mūsu krievvalodīgie”, kopā, politiska nācija. Piedodiet, bet izrādījās bla bla bla...

Tas, ko mēs tagad redzam: ir pareizs Levita kunga viedoklis, un pārējie netiek ņemti vērā, jo tie pēc definīcijas ir nepareizi. Un nav mēģinājumu saprast pretrunas, un tas mani diemžēl nepārsteidz.

Viņš [Levits] pirms diviem mēnešiem runāja nedaudz savādāk. Viņam ir jāizlasa viņa teiktais, jāizdara no tā daži secinājumi, lai būtu kaut kāda konsekvence. No šī tvīta ir skaidrs, ka nav nepieciešams dalīties. Lūk, jau no paša sākuma ir skaidrs, kurš kur pieder... Faktiski visus, kas parādījās 1 km attālumā no šī pieminekļa, neatkarīgi no motivācijas viņš ieraksta kā "krievu pasaules" piekritējus. Man šķiet, ka tas nav gluži godīgi, un pats jautājums ir daudz sarežģītāks, nekā šķiet Levita kungam," pauda Rozenvalds.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:04

Jaunākās diskusijas