Latvijas iedzīvotāji steidz atbrīvoties no krieviskiem uzvārdiem

tautaruna.lv 4.maijs 2022, 3:30
 
Vladislavs Proškins/F64
Rīgas pilsētas Vidzemes dzimtsarakstu nodaļas vadītājas vietnieks Miervaldis Jenčs atzīst, ka nodaļā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā populāra kļuvusi struktūrvienība, kas nodarbojas ar vārda un uzvārda maiņu, vēstīts Edgara Orlova materiālā "Modes lieta - atteikties no krieviskā" izdevumā "Privātā Dzīve".

Tās darbiniece Ilze Eiferte-Plūme stāsta, ka pēc 24.februāra daudzi izsaka vēlmi mainīt tautību - krievu tautību maina pret latviešu, poļu, arī ukraiņu.

Ilze novērojusi, ka daudzi maina krieviskus uzvārdus.

"Ir bijuši gadījumi ar cilvēkiem, kas dzīvo ārzemēs un atklāti pateikuši, ka maina uzvārdu tāpēc, ka uz viņiem tagad šķībi skatās. Vietā ņem citus, starptautiski neitrālus uzvārdus, lai tik nepadomātu, ka viņi ir krievi," viņa saka.

Pārsvarā uzvārdus maina cilvēki ar ierastiem krievu uzvārdiem - Ivanovi, Petrovi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Komentē 9

 
Anonīms
 

Pēc likuma tautību nevar mainīt! Măte krievu tautības tēvs polis! Beibzu Latviešu skolu! Letiņš nesanăca tikai Krievs vai Polis! Arī te paskatās pasē un Polis! Tātad slāvs! Negribu būt viens no kociņu uzvārdiem.

30.aprīlis 2022, 1:51 Atbildēt

Kociņš būs noteikti skaistāks par kaut kādu obolevicu latviskoti ar garumzīmi...😃

1.maijs 2022, 6:37 Atbildēt

Vot stubāku raxtu nevarējāt sagatavot?🤣

30.aprīlis 2022, 21:02 Atbildēt

Stulbs esi tu, ja tā raksti! Savu okupantu izcelsmes identitāti nenoslēpsi ar latviešu burtiem😁 Visa pasaulē ir pret okupantiem un neieredz!

1.maijs 2022, 6:43 Atbildēt

Var mainīt pret sievas vai savu vecvecāku vai sievas vecvecāku uzvārdu .

4.maijs 2022, 3:52 Atbildēt

Tiešām stulbs raksts.

4.maijs 2022, 3:55 Atbildēt

Patiesi fakti ir stulbi? Nu ne jau tāds debīlisms ko kiseļovs, solovjovs un pārējie līdzīgie kviec pa TV. Ukraiņi gaidīja krievijas iebrukumu , lai varētu bombardēt un slepkavot savas valsts iedzīvotājus? Kā vispār ko tik debīlu var dabūt no sevis laukā?

4.maijs 2022, 11:32 Atbildēt

Man gan vārds krievisks, gan uzvārds, tēvs bija slāvs. Es arī pamainītu, bet pirmkārt, jau paveca, otrkārt, būs problēmas ar dokumentiem, jo jāmaina visi, treškārt, es tāpat latviski runāju ar visiem krieviem, nedomāju, ka uz mani šķībi skatās citi.

4.maijs 2022, 11:35 Atbildēt

Latvijā turpinās psihoze augstājajā pakāpē. Pēc mēneša ausu aizbāšanas no visa latviskā un jevropiskā (tas sit pa nerviem, bet intelektam neko nedod), šodien atvēru dažus latviešu valodā rakstošus portālus. Konstatēju,ka nekādus dzīvībai svarīgus mūsu vaļdības nolēmumus neesmu palaidusi garām. Sūnuciemā viss pa vecam. Ar labu nakti Eiropas okraina.

8.maijs 2022, 20:21 Atbildēt
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:43

Jaunākās diskusijas