Ko izmantot olu krāsošanā, ja sīpolu mizas mājās nav?

tautaruna.lv 15.aprīlis 2022, 9:15
 
Mārtiņš Zilgalvis / F64
Tējas, ievārījumi, kāposts un pat spināti palīdzēs krāsot olas, ja piemirsies sakrāt sīpolu mizas.

Iespējams, galvenā Lieldienu tradīcija ir olu krāsošana, ne vienmēr ir izdevies laikus sakrāt latviešiem tik pazīstamo olu krāsošanas materiālu - sīpolu mizas.

Ir vērts ieskatīties virtuves plauktos, tajos ir atrodami produkti, ar kuriem viegli krāsot olas.

Tējas

Brūnas olas - melnā tēja (vai kafija), sarkanīgas olas - sarkanā tēja, dzelteni brūnas - kumelīšu tēja, pelēkas - zaļā tēja, dzeltenbrūnas - pelašķu tēja.

Liek tējā olas, pieliek nedaudz etiķa (uz mazo katliņu es liku 2 ēdamkarotes) + sāli tā neskopi. un vāra vēl savas 10-15 minūtes. Ja vēl neapmierina krāsa, ļauj olām pastāvēt novārījumā vēl.

Melleņu ievārījums

Olas iekrāsojas zilganpelēkas.

Karstā melleņu ievārījumā, kuram ir pieliets arī ūdens, ieliek sagatavotās olas, kurām ir pietītas ziedlapiņas. Olas jāvāra 7-10 minūtes, tad liek aukstā ūdenī atdzesēt un iztīt.

Sarkanais kāposts

Olas iekrāsojas zilā krāsā. Labāk izvēlēties baltas olas krāsošanai, sagatavo sarkano kapostu, etiķi.

Sākumā novāra olas. Sagriež diezgan smalki to kāpostu Un liek pieteikami lielā bļodā, lai tur varētu vēlāk “aprakt” arī nepieciešamo olu skaitu. Kāpostiem pielej glāzi ūdens un 6 ēdamkarotes etiķa. Ūdens un etiķa daudzumu vajadzētu skatīties proporcionāli kāpostu daudzumam, bet gan jau būs labi!Ļauj tam visam ievilkties kādas 2 stundas. Šķidrums kļūs zilgans/tumši lillā. Aprok krāsvielā olas. Atstāj uz vairākām stundām krāsoties. Ja iespējams, vēlams uz visu nakti!

Gaiši dzeltenu toni piešķirs apelsīnu vai citronu mizas, nātru vai spinātu lapas, tāpat burkāni un ābeļu zariņu mizas. Zariņus nomizo, mizu iekšpusītes iekasa katliņā ar ūdeni un pusstundu vāra.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 5:45

Jaunākās diskusijas