Portāls publicē pilsētas, uz kurām Krievijas karavīri sūtījuši Ukrainā nozagtās lietas

tautaruna.lv 15.aprīlis 2022, 2:30
 
Ekrānuzņēmums
3. aprīlī publiskots tika video, kurā Krievijas militārpersonas caur SDEK kurjerdienesta Moziras filiāli nosūtīja pakas ar aprīkojumu un lietām. Nākamajā dienā baltkrievu aktīvisti publiskoja dažu sūtītāju datus, galamērķus, īpaši lielo paku svaru un galamērķa adreses.

Portāls "Mediazona" pamanīja apmeklētāju pieplūdumu formas tērpos arī citā SDEK filiālē, Krievijas pilsētā Novozibkovā, kas atrodas netālu no Ukrainas un Baltkrievijas robežas, raksta portāls "Mediazona.by".

Aktīvista Antona Motolko iniciatīva "Belarusian Gayun", kas uzrauga militārās tehnikas kustību Baltkrievijā, publicēja trīs stundu video no SDEK Moziras nodaļas kameras. Videoklipa paraksts bija "Krievijas karavīri ar SDEK starpniecību sūta uz Krievijas Federāciju Ukrainā nozagtas lietas". Pēc projekta ieraksts veikts 2.aprīlī, tomēr pēc kameras datiem to nav iespējams apstiprināt - tajā tiek notriekti datuma un laika iestatījumi. Videoklipā nav skaņas.

Zemāk esošajā kartē ir parādītas pilsētas, uz kurām tika nosūtītas pakas no Moziras, to skaits un svars.

Ekrānuzņēmums

Trīs stundu video no SDEK Moziras redzams birojs, kurā četri cilvēki kamuflāžas un zili baltās vestēs, iespējams, desantnieki vai jūras kājnieki. Stāv starp paku un kastu kaudzēm, regulāri tiek pievestas aizvien jaunas kastes.

Videoklipa devītajā minūtē viens no karavīriem, kurš koordinē savu biedru rīcību un sazinās ar SDEK strādnieku, uz galda sāk kārtot aploksnes un papīrus. Uz viena no tiem lielā drukā ir rakstīti vārdi un telefonau numuri. Viens no vārdiem - Degtjarevs - ir redzams diezgan skaidri.

11. minūtē kļūst redzama daļa no viena maisa satura: militārists no tās izņem videokarti un divas pudeles - šķiet, ar alkoholiskajiem dzērieniem. Pēc 20 minūtēm viens no uniformā tērptajiem smaidot atnes uz SDEK biroju elektrisko skrejriteni, kas arī ir iepakots paciņā. Trīs video stundu laikā militāristi iepako arī gaisa kondicionierus un akumulatorus; vienā no kadriem redzama paka no Ukrainas tirdzniecības centra "Epicenter".

4. aprīļa vakarā Antona Motolko iniciatīva "Baltkrievijas Gajun" un aktīvistu projekts "Datubāze" publicēja iespējamo sūtītāju sarakstus. "Baltkrievijas Gajun" apgalvo, ka identificējuši 16 karavīrus, kuri uz Krieviju nosūtījuši kravu no 50 līdz 450 kilogramiem. "Datu bāze" nosauca uzreiz 69 sūtītājus un sniedza tādu informāciju kā paku svars, saņēmēja adrese un pasūtījuma numuri, pēc kuriem var izsekot sūtījumus.

CDEK mājaslapā pārbaudīju visus Mediazona paku numurus - tie ir derīgi, pieņemti uzņēmuma Mozyr filiālē un pieder cilvēkiem, kuru uzvārdi un iniciāļi pilnībā sakrīt ar datubāzē norādītajiem.

Visvairāk sūtījumu no Moziras tika sūtīts uz Rubcovsku - šo pilsētu norādījuši 49 no 69 sūtītājiem. Pārējās pakas tika uz Maskavu, Čitu, Omsku, Novosibirsku, Pleskavu, Birobidžanu un citām Krievijas pilsētām. Pieticīgākā no pakām sver tikai trīs kilogramus, un lielākā krava ir gandrīz pustonna.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:51

Jaunākās diskusijas