Latviešu žurnāliste Ukrainā uzrunā ukraiņus, kas trīs nedēļas dzīvojoši pagrabā

tautaruna.lv 6.aprīlis 2022, 20:30
 
ZUMAPRESS.com/Scanpix/LETA
Borodjanka ir vēl viena apdzīvota vieta Kijivas pievārtē, kur atklājušies iebrucēju nodarītie noziegumi pret Ukrainas cilvēkiem. TV3 Ziņu komanda apskatīja māju pagrabus, kuros cilvēki bija spiesti dzīvot trīs nedēļas bez elektrības, ēdiena un dzeramā ūdens.

Daudzi Borodjankas iedzīvotāji brīdī, kad Krievija uzsāka karu, paspēja aizbēgt, bet tikpat daudz cilvēku palika pilsētā, un tikai pēc trim nedēļām viņi pirmo reizi iznāk no pagrabiem. Postažu, kādu aiz sevis atstājis krievu karaspēks, ir grūti aprakstīt vārdos.

Vietējie šodien jūtas izglābti, taču joprojām valda izmisums, šausmas par visu pēdējās nedēļās pieredzēto. Ieraugot Ukrainas spēkus, arī medijus, cilvēki paši nāk klāt, stāsta, lūdz, lai rāda pasaulei, ko krievu un čečenu militāristi ir viņiem nodarījuši.

“Ceturtais stāvs, kura vairs nav, tur mans dzīvoklis, es te dzīvoju no pirmās kara dienas,” stāsta Olga.

Olga TV3 Ziņu komandu ieveda savā kāpņutelpā vai, pareizāk, parādīja to, kas no tās palicis pāri. Viss ir izpostīts. Iebrucēji izvandījuši visus dzīvokļus. Kamēr vietējie slēpās pagrabos, krievu un čečenu armijnieki dzēra un demolēja cilvēku dzīvokļus.

Tikmēr kāda cita pilsētiņas iedzīvotāja beidzot varējusi aiziet no savas slēptuves uz mājām pēc kaķa, jo armijnieki to nebija ļāvuši: “Šausmas te bija, šausmas, neko citu es nevaru pateikt. Nekad nekas tāds nebija piedzīvots, neko es vairs nevaru pateikt. Es biju baznīcā, kad viņi iebruka, no turienes ārā es vairs netiku.”

Okupanti ņirgājušies par cilvēkiem, likuši ieģērbties krievu armijas tērpos un stāties viņu pusē, vietējie saka, ka tos, kuri nepakļāvās, spīdzināja un nošāva.

“Viņi mani sauca par “banderovieti”. Es prasīju, kas es jums par “banderovieti”, esmu ukrainiete. Es viņiem teicu, ka te dzīvo ukraiņi, baltkrievi, moldāvi, arī krievi. Viņi teica, ka atnāca mūs atbrīvot. Tad vaicāju, no kā viņi mūs grib atbrīvot. Te es dzīvoju, viņi neļāva te nākt, bombardēja un paralēli tam visu demolēja, lauza, spārdīja,” stāsta vietējā iedzīvotāja Ludmila.

Par spīti visām šausmām, ko cilvēkiem nācies piedzīvot, par visu iznīcināto un atņemto, viņi šodien smaida. Viņi grib savu sāpi izteikt pasaulei, lai visi zina, kas notiek šobrīd Ukrainā. Par to, kā dzīvot tālāk, viņi saka, ka visu atjaunos.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:13

Jaunākās diskusijas